Tătaru asigură că sunt locuri în spitale pentru pacienții COVID din București. Despre paturile de la ATI spune că e decizia medicilor cum le gestionează

Tătaru asigură că sunt locuri în spitale pentru pacienții COVID din București. Despre paturile de la ATI spune că e decizia medicilor cum le gestionează

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că dintre cei peste 550 de pacienţi cu COVID-19 de la Terapie Intensivă, 176 sunt intubaţi şi necesită ventilaţie.

„Terapie Intensivă – avem peste 550 de cazuri, dar în acest moment avem doar 176 de pacienţi intubaţi, care necesită respiraţia invazivă ventilată. Ceilalţi sunt în diverse grade de insuficienţă respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară, la fel, medicul curant decizând dacă el mai rămâne pe paturile care beneficiază de acel ventilator mecanic sau sunt trecuţi pe terapie intermediară cu o sursă suplimentară de oxigen”, a susţinut Tătaru la Digi 24.

ADVERTISING

El a spus că sunt paturi disponibile în spitalele din Bucureşti.

"Locuri în spitale sunt, nu este capacitate maximă. Vorbim de Bucureşti. În toate spitalele sunt locuri. După cum ştiţi, gestionarea numărului de locuri şi a pacienţilor revine medicului curant", a spus Tătaru.

Despre cauzele care au dus la această creștere bruscă a cazurilor, Tătaru a spus că cele două mari evenimente - începerea școlilor și alegerile locale - chiar dacă au implicat riscuri, au fost și "cele mai reglementate şi respectate".

ADVERTISING

"O parte dintre ele, fiindcă copiii, adolescenţii nu prezintă simptomatologie. Din evaluările noastre pe care le-am avut în ultima săptămână, avem în jur de 276 de copii care sunt între 0-1-9 ani şi 495 de copii care sunt între 10-19 ani. (…)

Trebuie să gândim că, atât procesul electoral, în sine ziua votului, precum şi ziua în care copilul este prezent la şcoală sunt cele mai reglementate în acest moment şi cele mai respectate", a afirmat Nelu Tătaru.

Amintim că miercuri presa a relatat că în spitalele din București nu mai sunt locuri pentru pacienții COVID, în acest sens existând declarațiile mai multor manageri de unități medicale.

ADVERTISING

De altfel, întrebat chiar joi la pranz despre această situație, premierul Ludovic Orban a spus că a vorbit cu ministrul Sănătății, pentru a crește capacitatea unităților medicale.

Am discutat cu dl ministru Nelu Tătaru să creștem capacitatea. Avem o posibilitate de creștere la Matei Balș. De asemenea, avem posibilitatea de a transforma din nou în spital COVID un spital cum este spitalul care a funcționat ca spital COVID și nu am înțeles de ce a fost scos din dispozitiv – spitalul Colentina. Nu înțeleg de ce nu este pusă în funcțiune secția de ATI de la Witting (Spitalul Clinic Nr.1 Căi Ferate Witting), a spus Orban.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇