Consumul unui pahar mare de lapte în fiecare zi poate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape o cincime, arată un studiu recent realizat de oameni de știință de la Universitatea din Oxford.
O cantitate zilnică suplimentară de 300 de miligrame de calciu, care se găsește într-o jumătate de litru de lapte, a fost asociată cu un risc cu 17% mai mic de cancer intestinal, a reieșit din studiul citat de The Guardian. Sursele non-lactate de calciu, cum ar fi laptele de soia fortificat, au un efect protector similar.
”Acest studiu cuprinzător oferă dovezi solide că produsele lactate pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, în mare parte datorită calciului pe care îl conțin”, a declarat dr. Keren Papier, autorul studiului și epidemiolog nutrițional senior la Universitatea din Oxford.
Cancerul de intestin este al treilea cel mai frecvent cancer din lume, cauzând aproape 2 milioane de cazuri și un milion de decese anual. Se preconizează că noile diagnostice vor ajunge la 3,2 milioane până în 2040, iar decesele vor crește la 1,6 milioane, în mare parte din cauza creșterii numărului de cazuri în țările bogate.
Din motive care rămân neclare, cancerul intestinal este în creștere accentuată la persoanele tinere din întreaga lume.
Deși tendințele sunt îngrijorătoare, mai mult de jumătate dintre cancerele intestinale pot fi prevenite prin modificări ale regimului alimentar și ale stilului de viață. Menținerea unei greutăți sănătoase, consumul mai multor fibre, reducerea cantitatății de alcool, activitatea fizică și lipsa fumatului contribuie la reducerea riscului.
Alcoolul și carnea roșie au efect contrar
Pentru cel mai recent studiu, Papier și colegii săi au utilizat date provenind de la peste 540.000 de femei pe parcursul a aproape 17 ani pentru a investiga modul în care 97 de alimente, băuturi și nutrienți afectează riscul de cancer intestinal. Studiul a găsit dovezi convingătoare în ceea ce privește efectul protector al calciului, dar și că alcoolul și carnea roșie sau procesată cresc riscul de boală.
De exemplu, consumul a 20 de grame de alcool în plus pe zi, aproximativ cantitatea prezentă într-un pahar mare de vin, a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de cancer intestinal, în timp ce consumul a 30 de grame de carne roșie și procesată în plus a fost asociat cu o creștere cu 8% a bolii.
Studiul s-a axat pe femeile aflate în postmenopauză, dar autorii lui sunt de părere că efectele protectoare ale calciului sunt de așteptat să se aplice bărbaților și persoanelor mai tinere.
”Calciul poate proteja împotriva cancerului colorectal prin atașarea la acizii biliari și acizii grași liberi din colon, ceea ce ajută la reducerea potențialului lor cancerigen”, a declarat autorul studiului publicat de Nature Communications.