Un ingredient din băuturile energizante, asociat cu un risc crescut de cancer de sânge

Un ingredient din băuturile energizante, asociat cu un risc crescut de cancer de sânge
energizante cancer
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un ingredient frecvent întâlnit în băuturile energizante vine cu un risc crescut de cancer de sânge, avertizează oamenii de știință americani.

Este vorba despre taurină, o substanţă care se produce în mod natural și în organismul nostru. Dacă până acum se credea că acest aminoacid are beneficii pentru sănătate – îmbunătăţirea performanţei cognitive şi reducerea inflamaţiei, printre altele – motiv pentru care este utilizat pe scară largă în băuturile energizante, acum, oamenii de știință de la Institutul de Cancer Wilmot, din cadrul Universităţii Rochester, New York, au descoperit că taurina ar putea contribui la dezvoltarea unor forme de cancer de sânge.

În urma unor studii efectuate pe șoareci, cercetătorii au descoperit că celulele leucemice absorb taurina, care se formează în măduva osoasă, folosind-o pentru a-şi susţine creşterea printr-un proces numit glicoliză.

Acesta este procesul prin care celulele descompun glucoza pentru a produce energie, un mecanism de care celulele canceroase profită pentru a se înmulţi, se arată într-un raport publicat de Nature.

Pe lângă băuturile energizante, și carnea sau peştele ne furnizează taurină. În mod interesant, taurina este utilizată și pentru atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei la pacienţii cu leucemie.

Totuşi, noul studiu, publicat și pe site-ul Universității Rochester, sugerează că un aport excesiv de taurină, în special prin suplimente şi băuturi energizante, ar putea agrava leucemia, oferind celulelor canceroase o sursă suplimentară de ”combustibil”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇