Un nou studiu deschide drumul către o nouă eră a tratamentului cancerului – una mai eficientă, mai puțin invazivă și cu un impact redus asupra calității vieții pacienților.
La vârsta de 28 de ani, Kelly Spill, mama unui băiețel, a fost diagnosticată cu cancer colorectal în stadiul III. Medicul i-a spus ca s-ar putea să nu mai aibă alți copii, deoarece radioterapia poate afecta puternic fertilitatea – și că este posibil să fie nevoită să poarte o pungă de colostomie după operație. Acum, cinci ani mai târziu, nu numai că a adus deja pe lume o fetiță, dar Spill și soțul ei așteaptă încă un copil.
Spill, care nu are antecedente familiale de cancer colorectal, se numără printre cei peste 100 de adulți din Statele Unite care au finalizat tratamentul împotriva cancerului în cadrul unui nou studiu, folosind doar medicamentul de imunoterapie dostarlimab, și spune că această experiență i-a schimbat viața, scrie CNN.
Când a fost diagnosticată în 2020, planul ei de tratament includea chimioterapie agresivă, radioterapie și o intervenție chirurgicală invazivă. Cu puțin timp înainte de programarea primei ședințe de chimioterapie, i s-a oferit oportunitatea de a participa la noul studiu. După ce a înțeles că tratamentul cu dostarlimab ar fi mai puțin agresiv pentru organismul său, a acceptat imediat.
Imunoterapia este un tip de tratament care folosește sistemul imunitar al pacientului pentru a combate boala. Dostarlimab, dezvoltat de compania farmaceutică GSK și comercializat sub numele Jemperli, a demonstrat în cercetări anterioare că poate face tumorile solide să dispară la pacienții cu cancer rectal. În 2023, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a desemnat dostarlimab ca „terapie revoluționară” pentru anumite tipuri de cancer rectal.
Noul studiu, publicat recent în revista New England Journal of Medicine, arată că tratamentul funcționează nu doar împotriva cancerului rectal avansat, ci și a altor tipuri de cancer, permițând pacienților să evite intervențiile chirurgicale și alte tratamente invazive.
Spill a primit perfuzii intravenoase de dostarlimab la fiecare trei săptămâni și nu a avut efecte secundare adverse. După patru tratamente, tumora era pe jumătate redusă, iar după al nouălea tratament, dispăruse complet. „Mi s-a spus apoi că nu trebuie să fac radioterapie sau operație – a fost una dintre cele mai bune zile din viața mea”, a spus ea.
Studiul a inclus 117 pacienți, împărțiți în două grupuri: unii cu cancer rectal, alții cu alte tumori solide (colon, gastric, vezică urinară, prostată). Toți aveau tumori cu deficiență de reparare a nepotrivirilor ADN (dMMR), un tip de celule care conțin multe mutații genetice și răspund bine la imunoterapie.
Rezultatele au fost remarcabile: 80% dintre pacienți nu au mai avut nevoie de chirurgie, chimioterapie sau radioterapie după șase luni. La doi ani de la tratament, 92% dintre pacienți nu prezentau recurență a bolii. Efectele adverse au fost în general ușoare.
Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare, mai ample, pentru a confirma beneficiile pe termen lung, mai ales în cazul altor tipuri de tumori decât cele rectale.
C.S.