4 investigații medicale care ajută la prevenirea și răspândirea cancerului la femei

4 investigații medicale care ajută la prevenirea și răspândirea cancerului la femei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anumite obiceiuri sănătoase te pot ajuta să reduci riscul de apariție a cancerului. Însă și mai importante sunt investigațiile medicale. Acestea te ajută să depistezi la timp cancerul, chiar înainte să se manifeste primele simptome. În acest fel, cancerul este mai ușor de tratat.

Controalele ginecologie de rutină sunt esențiale în orice moment al vieții tale. Totuși, pe măsură ce înaintezi în vârstă, unele investigații de specialitate devin absolut necesare, mai ales că, la femei, riscul de cancer crește după vârsta de 50 de ani.

Testul Babeș Papanicolau

Testul Papanicolau reprezintă o investigație importantă în prevenția cancerului de col uterin, cunoscut și sub denumirea de cancer cervical. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acest tip de cancer este al patrulea cel mai întâlnit tip de cancer în rândul femeilor. Femeile cu vârsta cuprinsă între 21 și 65 de ani ar trebui să efectueze periodic un Test Papanicolau.

Acest test ajută la depistarea precoce a celulelor anormale de la nivelul colului uterin, chiar înainte ca celulele să devină canceroase. Este important de menționat faptul că Testul Papanicolau trebuie efectuat regulat, chiar dacă te-ai vaccinat împotriva virusului HPV. Există mai multe genotipuri HPV cu risc crescut de cancer, iar vaccinul protejează doar împotriva anumitor tulpini ale virusului.

Genotiparea HPV

Așa cum am menționat anterior, există mai multe genotipuri HPV care pot duce la apariția cancerului cervical. În cazul în care, în urma efectuării Testului Papanicolau, au fost depistate modificări ale celulelor, poate fi recomandată testarea HPV. Acest test determină dacă tulpinile HPV cu risc de cancer au determinat modificările respective ale celulelor.

Infecția cu virusul HPV este foarte contagioasă și, în unele cazuri, poate crește riscul de apariție a cancerului de col uterin. Infecția se transmite pe cale sexuală și de cele mai multe ori nu prezintă simptome. Tocmai de aceea controalele ginecologice de rutină sunt esențiale pentru a depista la timp posibilele probleme.

Mamografia

Mamografia reprezintă o investigație radiologică de specialitate care ajută la depistarea precoce și la diagnosticarea cancerului la sân. Acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul femeilor cu vârsta peste 50 de ani. Deoarece riscul de cancer mamar crește odată cu înaintarea în vârstă, mamografia este recomandată odată cu împlinirea vârstei de 40 de ani.

În funcție de rezultat, medicul îți va recomanda să efectuezi o mamografie anuală sau la doi ani. Totuși, dacă în familie au existat cazuri de cancer mamar, este indicat să efectuezi mamografii anuale înainte să împlinești vârsta de 40 de ani.

Radioterapia

Uneori, oricât de mult ai încerca să previi apariția cancerului, acesta poate fi diagnosticat la un simplu control de rutină. Din fericire, există soluții de ajutor pentru cancerele aflate în stadii incipiente. Spre exemplu, radioterapia este utilizată pentru eradicarea cancerului, pentru a micșora tumora înainte de intervenția chirurgicală sau cu scopul de a preveni răspândirea și recidiva cancerului.

Cu alte cuvinte, atunci când cancerul este depistat la timp, radioterapia ajută la tratarea eficientă și la distrugerea celulelor canceroase. Spre exemplu, atunci când radioterapia este administrată în zonele în care cancerul ar putea să se răspândească, celulele canceroase sunt distruse înainte ca tipul respectiv de cancer să avanseze.

În concluzie, efectuarea anumitor investigații medicale te ajută să previi sau să depistezi la timp cancerul. Chiar și în situațiile în care cancerul a fost identificat într-un stadiu incipient, administrarea radioterapiei reprezintă o metodă eficientă pentru tratarea și prevenirea răspândirii cancerului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇