UE ar putea rata obiectivul său de a vaccina antiCovid 70% din populația adultă până în vară, din cauza problemelor apărute cu serurile AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Mai multe țări au oprit deja utilizarea vaccinului AstraZeneca, pe care Europa se baza pentru a-și atinge obiectivele, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat o „posibilă legătură” între ser și cheagurile de sânge, scrie Euronews.
Apoi, Johnson & Johnson a oprit distribuirea vaccinului său în Europa, pe fondul rapoartelor privind apariția cheagurilor de sânge la persoane din SUA.
Așadar, fără aceste două vaccinuri, obiectivul UE ar putea fi atins abia la 8 decembrie, potrivit companiei de analiză Airfinity.
„UE depinde de Johnson & Johnson, există o comandă de 200 de milioane de doze. Dacă nu ar folosi Johnson & Johnson, obiectivul ar putea fi atins la sfârșitul anului”, a explicat analistul Airfinity, Matt Linley.
Compania folosește sute de surse, inclusiv site-uri guvernamentale, rapoarte media și comunicate de presă pentru a culege date, înainte ca analiștii să facă astfel de proiecții.
Linley a declarat pentru Euronews că scenariul UE de a avea 70% dintre adulți vaccinați până în vară va fi atins doar dacă se vor folosi și serurile AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Johnson&Johnson a spus că va relua distribuirea vaccinului său antiCovid în Europa, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat că beneficiile acestuia sunt mai mari decât riscul producerii unor cazuri foarte rare de formare a unor cheaguri de sânge.
Controversa cu Johnson&Johnson vine după ce vaccinul AstraZeneca a fost suspendat, iar apoi utilizat cu restricții de vârstă în mai multe țări.
Potrivit Airfinity, există aproape 20 de milioane de vaccinuri care au fost distribuite în UE, dar care nu au fost încă utilizate.
La Madrid, de exemplu, la începutul acestei luni, autoritățile au anunțat că doar o treime dintre cei programați pentru a se vaccina cu AstraZeneca s-au prezentat la centre.
”Există cu siguranță o ezitare față de vaccinarea cu AstraZeneca” conform lui Linley.
Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, este însă optimist și spune că cel puţin 12 ţări ale Uniunii Europene au încredere că pot vaccina 70% din populaţie împotriva Covid-19 până la jumătatea lui iulie.