Turcia speră să dezvolte propriul vaccin pe care să-l ofere ”întregii omeniri”

Turcia speră să dezvolte propriul vaccin pe care să-l ofere ”întregii omeniri”

Vaccinul anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă o universitate turcă ar putea fi finalizat „cel mai târziu în aprilie”, a anunţat miercuri preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că ţara sa studiază posibilitatea de a pune vaccinul turcesc la dispoziţia „întregii omeniri”.

„Am ajuns într-o fază importantă a vaccinului nostru. Preconizăm să-l aducem în stadiu de aplicare, cel târziu în aprilie, şi ne gândim să-l oferim întregii omeniri în condiţii adecvate”, a spus preşedintele turc într-un discurs susţinut în faţa grupului parlamentar al partidului său islamist AKP.

ADVERTISING

Preşedintele Erdogan a reaminitit că în mesajul său din weekendul trecut, cu prilejul summitului G20, a insistat că studiile pentru elaborarea de vaccinuri împotriva COVID-19 "nu ar trebui sacrificate pentru ambiţii politice şi comerciale, ci ar trebui să fie un patrimoniu al întregii omeniri".

Turcia dezvoltă mai multe vacinuri, dar cumpără și de la chinezi

În mai multe laboratoare din Turcia se desfăşoară studii pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, însă doar Universitatea Erciyes, din oraşul Kayseri, a ajuns la faza de testare pe pacienţi umani.

ADVERTISING

Primele doze ale acelui vaccin turcesc, numit Erucov-Vac, au fost injectate pe 5 noiembrie unui grup de 44 de voluntari, iar autorităţile locale prevăd ca această primă fază de testare să se încheie în ianuarie anul viitor.

Pe de altă parte, ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a anunţat că Turcia a semnat un contract pentru achiziţionarea a 10 milioane doze de vaccin de la compania chineză Sinovac.

El a adăugat că vaccinul chinezesc va fi distribuit, pe termen scurt şi în mod gratuit, persoanelor care fac parte din categoriile de risc.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇