Suntem pe locul 3 în UE la creșterea de cazuri noi de COVID-19. Românii sunt plasați în carantină 14 zile de alte țări

Suntem pe locul 3 în UE la creșterea de cazuri noi de COVID-19. Românii sunt plasați în carantină 14 zile de alte țări

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila atrage atenția că România a înregistrat o creștere mare a numărului de cazuri, ce ne plasează pe locul 3 în UE la numărul de cazuri înregistrat la 100.000 de locuitori în 14 zile.

Clasamentul UE, la acest moment, arată în felul următor: Suedia, Portugalia, România, Bulgaria, Serbia și pe locul 6 Polonia. După Portugalia ar mai fi Marea Britanie, care însă nu mai este membru UE.

Prof. Rafila despre surpriza anticorpilor la Covid, fluctuațiile mari de cazuri și posibilitatea unui al doilea val in toamnă – Interviu

ADVERTISING

Estonia îi bagă în carantină pe cei veniți din România

Această poziție are efecte asupra românilor care călătoresc în afara granițelor. Deja Estonia a luat măsura de a le impune celor care vin din România carantina și e de așteptat ca alte țări să facă același lucru.

”Este un indicator care este luat în considerare la nivelul Comisiei Europene, care apreciază gravitatea situaţiei într-o ţară membră a Uniunii Europene. Acest indicator se numeşte incidenţă cumulată şi se referă la numărul de cazuri înregistrat la 100.000 de locuitori în decurs de 14 zile. România se găseşte în momentul de faţă pe locul 3, după Suedia şi Portugalia ca şi număr de cazuri la 100.000 de locuitori.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Trebuie să facem cu toţii un efort individual ca să avem un răspuns colectiv, ca să putem să scădem această incidență până în zona verde, pentru că discuţia la nivelul Uniunii Europene privind libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul comunitar pune o anumită problemă.

Țările care depăşesc media UE s-ar putea să fie constrânse, dacă doresc să-şi trimită cetăţenii în celelalte ţări care sunt în zona verde, aceştia să stea două săptămâni în izolare. Lucrul acesta ar limita foarte mult circulaţia cetăţenilor români", a explicat medicul la Antena3.

ADVERTISING

Rafila avertizează: Numărul cazurilor noi de COVID-19 s-a dublat față de săptămâna trecută. Situația poate deveni îngrijorătoare

Aflux de pacienți cu simptome COVID în spitale

Legat de cifra foarte mare de cazuri noi comunicată joi de Grupul de Comunicare Strategică, Rafila spune că ea se explică prin prezentarea tot mai multor persoane cu simptome în spitale.

Bilanț coronavirus: Creștere spectaculoasă a numărului de cazuri noi - 460 în 24 de ore. Nu am mai stat așa rău din starea de urgență

”Numărul de teste nu este programat, ci este corelat cu numărul de probe care se recoltează la diverse unităţi medicale. Toate persoanele simptomatice sunt îndemnate pentru recoltare. Noi n-avem de unde să ştim câte persoane se prezintă la teste.

Numărul de teste se face corelat cu solicitarea. Laboratoarele lucrează doar ceea ce li se cere. Există doar o singură explicaţie în momentul de faţă: datorită faptului că au fost mai multe persoane simptomatice care au ajuns şi au fost testate, avem un număr de 460 de cazuri noi, şi ce ne interesează este procentul.

Întotdeauna să vă uitaţi la procentul de cazuri pozitive din totalul de teste. Dacă acum 3-4 săptămâni eram la 1,5%, acum am ajuns la 3-4%. Acum este clar că este vorba despre o creştere semnificativă a numărului de cazuri noi”, a mai spus Alexandru Rafila.

Trei sibieni s-au reinfectat cu COVID-19, deși aveau anticorpi. Rafila arată cum a fost posibil


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇