Rafila avertizează: Numărul cazurilor noi de COVID-19 s-a dublat față de săptămâna trecută. Situația poate deveni îngrijorătoare

Rafila avertizează: Numărul cazurilor noi de COVID-19 s-a dublat față de săptămâna trecută. Situația poate deveni îngrijorătoare

Numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat, în medie, față de săptămâna anterioară, avertizează profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Mai mult, afirmă profesorul, ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență.

"Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare. S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni.

ADVERTISING

Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență. Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori”, a declarat Alexandrul Rafila la Digi24.

Numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate

Președintele Societății Române de Microbiologie mai atrage atenția că, în cazul în care boala va afecta mai multe persoane vârstnice, situația devine îngrijorătoare.

”Lucrurile pot fi ținute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli, dar situația poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice.

ADVERTISING

Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică”, afirmă profesorul.

Alexandru Rafila subliniază, din nou, că este important să respectăm masurile de protecție.

”Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare.

ADVERTISING

Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate", a menționat președintele Societății Române de Microbiologie.

Încă o zi cu 320 de cazuri noi de coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, că au fost înregistrate 320 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19. Astfel, numărul total de cazuri a ajuns la 23.400.

La ATI, în acest moment, sunt internați 184 de pacienți.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.555 au fost declarate vindecate și externate.

De asemenea, 11 oameni au murit în ultimele 24 de ore. Este vorba despre 6 bărbați și 5 femei din Botoșani, Brăila, Brașov, Dâmbovița Dolj, Iași, București, Sălaj, Sibiu și Vrancea.

Trei decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, unul la categoria de vârstă 60-69 ani, patru la categoria de vârstă 70-79 ani și trei la persoane de peste 80 de ani. 10 dintre pacienți prezentau comorbidități, însă pentru unul nu au fost raportate alte afecțiuni.

În total, au murit 1.484 de persoane până acum în țara noastră.

În prezent, în țară mai sunt în carantină instituționalizată 1.392 de persoane. Alte 82.236 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 608.771 de teste.

Citeste și: Prof. Rafila despre surpriza anticorpilor la Covid, fluctuațiile mari de cazuri și posibilitatea unui al doilea val in toamnă – Interviu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇