„Substanțele chimice veșnice”: Un nou studiu a descoperit o altă mare problemă cu care sunt asociate

„Substanțele chimice veșnice”: Un nou studiu a descoperit o altă mare problemă cu care sunt asociate

”Substanțele chimice toxice veșnice” nu sunt o problemă majoră doar pentru mediu, ci și pentru sănătatea noastră. Un studiu recent arată că persoanele cu niveluri mai ridicate de PFAS în sânge au o calitate mai slabă a somnului.

PFAS sunt un grup de substanțe chimice cunoscute ca per- și polifluoroalchilice care nu se descompun în mod natural, ce pot fi găsite în produse de uz consum precum cosmeticele, dezinfectanții, vasele de gătit și hainele.

Ele se acumulează în cantități mari în corpul uman, fiind asociate cu afecțiuni precum diabetul, cancerele, perturbările sistemului imunitar și altele.

ADVERTISING

Acum, cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au descoperit că persoanele cu niveluri mai ridicate din patru tipuri de PFAS au, în general, un somn mai scurt și de o calitate mai slabă.

Echipa a colectat probe de sânge de la 144 de participanți, cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani, și a examinat nivelurile a șapte tipuri de PFAS din ele. Rezultatele au fost apoi comparate cu informații privind tiparele de somn ale pacienților.

Patru dintre aceste tipuri de PFAS au fost asociate semnificativ cu un somn de proastă calitate. S-a descoperit că pacienții cu cele mai ridicate niveluri de PFDA, PFHxS și PFOA în sânge dorm, în medie, cu aproximativ 80 de minute mai puțin decât cei cu niveluri mai scăzute. Un alt tip, PFOS, a fost asociat semnificativ cu probleme legate de adormire, menținerea somnului, trezirea și oboseala din timpul zilei.

ADVERTISING

Mai departe, cercetătorii au investigat care gene sunt afectate de aceste patru tipuri de PFAS și care gene sunt legate de tulburările de somn, pentru a vedea dacă există vreo suprapunere. În final, au verificat ce proteine au fost găsite în probele de sânge ale pacienților, pentru a vedea dacă existau niveluri ridicate de proteine produse de genele identificate.

Au fost identificate șapte gene care sunt activate de PFAS și care influențează somnul. De exemplu, o genă numită HSD11B1 ajută la producerea cortizolului, hormonul care te menține alert în momentele cheie ale zilei sau în perioadele de stres.

ADVERTISING

„Dacă expresia proteinei codificate de HSD11B1 este perturbată, asta înseamnă că și nivelurile de cortizol ar putea fi afectate. Acest lucru, la rândul său, afectează somnul”, a spus Shiwen Li, autorul principal al studiului.

O altă genă identificată este catepsina B. Nivelurile ridicate ale enzimei pe care o produce au fost asociate cu declinul cognitiv care apare în boala Alzheimer.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Environmental Advances.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇