Chimicalele eterne intră chiar și prin piele în corpul nostru

Chimicalele eterne intră chiar și prin piele în corpul nostru
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii au descoperit că pielea poate absorbi chimicalele eterne. Acestea pătrund astfel în sistemul sanguin.

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) sunt numite chimicale eterne pentru că nu se descompun pe cale naturală și pot fi găsite în produse industriale și de uz casnic precum cosmetice, dezinfectante pentru mâini și îmbrăcăminte.

Chimicalele eterne pot provoca probleme grave de sănătate, precum cancerul, afecțiuni ale ficatului, slăbirea sistemului imunitar și nașteri premature.

ADVERTISING

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, au testat 17 compuși diferiți care corespund substanțelor chimice reglementate de legea apei potabile a UE, relatează Euronews.

Experimentând pe modele 3D echivalente cu pielea umană, care imită proprietățile pielii și sunt folosite pentru a testa substanțe chimice industriale periculoase, savanții au descoperit o absorbție semnificativă pentru 15 din cele 17 substanțe.

Se știe că PFAS ajung în organism prin inhalare sau ingerare, însă cercetarea publicată în jurnalul Environment International aruncă o lumină nouă asupra modului în care aceste substanțe pătrund în fluxul sanguin prin piele.

ADVERTISING

Înțelegerea căilor de expunere la PFAS ar putea ajuta factorii de decizie să determine cum și unde ar trebui restricționate, de exemplu în industria textilă, a declarat Basile Ghesquiere, ofițer superior pentru politici în domeniul sănătății și chimicale la ONG-ul Alianța pentru Sănătate și Mediu (HEAL).

Studiul a constatat, de asemenea, că substanțele cu un lanț chimic mai scurt au fost absorbite mai ușor decât compușii cu lanț lung - ceea ce este remarcabil. Culmea, industria s-a orientat către PFAS cu lanț scurt, pe baza convingerii că acestea sunt mai puțin toxice.

ADVERTISING

Studii anterioare au arătat că oamenii inspiră frecvent și ingerează substanțe chimice care rămân în organism pe toată durata vieții. Se estimează că 12,5 milioane de oameni din Europa trăiesc în comunități cu apă potabilă contaminată cu PFAS, potrivit HEAL.

În 2023, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a clasificat o substanță chimică (PFOA sau acid perfluorooctanoic) drept cancerigenă.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice ia în considerare interzicerea substanțelor chimice eterne, dar planul s-a izbit de o respingere puternică a industriei, ceea ce ar putea încetini procesul de reglementare, crede Basile Ghesquiere.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇