Spitalele din Anglia și Țara Galilor au amânat, anul trecut, aproape 1,6 milioane de operații, inclusiv cele urgente, dezvăluie un studiu.
Consecințele sunt extrem de grave: bolnavii de cancer a căror operație a fost amânată vor muri, avertizează autorii studiului.
În plus, alți pacienți se vor recupera mult mai greu, din cauză că au avut atât de mult de așteptat până la operație, scrie The Guardian.
Lucrarea științifică a fost publicată în revista British Journal of Anaesthesia și este prima care aduce cifre privind operațiile amânate din cauza pandemiei, când multe spitale au îngrijit cu precădere bolnavii de Covid.
Așadar, în 2020 s-au făcut cu 1,568,664 mai puține operații decât erau așteptate, în Anglia și Țara Galilor.
În plus, cifra va ajunge până la 2,4 milioane până la sfârșitul anului, estimează specialiștii.
Cercetarea arată clar modul în care suspendarea serviciilor medicale clasice de la NHS (Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie), în timpul anului pandemic, a afectat pacienții care nu au mai avut acces la tratamente sau testare în vederea unui diagnostic.
”Întreruperea tratamentului chirurgical, detaliată în cercetarea noastră, va fi resimțită de milioane de pacienți timp de mulți ani de acum încolo”, spune Tom Dobbs de la Swansea University Medical School, co-autor al studiului.
Numărul deceselor de cancer va crește
”Întârzierile în diagnosticare și operațiile chirurgicale amânate în cazul bolnavilor de cancer vor duce la o creștere a deceselor. În același timp, cei care așteaptă o intervenție chirurgicală semi-urgentă au mai multe șanse ca starea lor să se înrăutățească. Unele proceduri pot deveni problematice și scad șansele de reușită”.
Presiunea pe spitale a fost atât de mare anul trecut, încât între cele 1,6 milioane de operații amânate se numără și 108.406 operații clasificate drept intervenții chirurgicale de urgență. Aici intră intervenții care trebuie făcute în maximum trei zile, când e vorba de un picior rupt, boli coronariene sau apendicită.
În plus, alte 92.420 de operații clasificate ca fiind tot urgente, care trebuie făcute în termen de 28 de zile, nu au fost efectuate la timp. Acestea includeau persoane care așteaptă intervenție chirurgicală pentru cancer intestinal, pulmonar, mamar și testicular, îndepărtarea unei tumori cerebrale sau repararea unui anevrism aortic.
Vorbim de scăderi de 13,4%, respectiv 23% în numărul de operații care ar fi fost efectuate dacă nu exista pandemia.
Procentele sunt calculate pe baza nivelurilor de activitate chirurgicală observate în 2016-19, potrivit studiului.
Și operațiile semi-urgente au fost afectate
Spitalele au efectuat cu 904.761 (36%) mai puține operații semi-urgente, cum ar fi în caz de cancer de prostată sau îndepărtarea vezicii biliare.
De asemenea, au efectuat cu 481.150 mai puține proceduri elective, adică o scădere de 52%.
Aici intră artroplastia șoldului sau genunchiului, implanturi mamare, operația de hernie.
Ambele tipuri de intervenții chirurgicale ar trebui efectuate în termen de trei luni de zile din momentul în care se pune diagnostic.
”Este imperativ ca pacienții care necesită intervenții chirurgicale să nu fie victimele uitate ale pandemiei”, subliniază autorii.
Doar în Anglia, numărul total de persoane aflate pe lista de așteptare pentru un tratament spitalicesc a crescut în ultimele luni la 5,1 milioane! Este cel mai ridicat nivel existent vreodată.
NHS critică studiul
NHS Anglia a criticat concluziile studiului.
Un purtător de cuvânt a declarat:
”Lucrarea este greșită, pentru modul în care compară datele. Reducerea activității chirurgicale a survenit, pentru că mai puțini oameni s-au prezentat la spital pentru îngrijiri medicale. Tocmai acesta este și motivul pentru care NHS desfășoară o campanie pe tot parcursul pandemiei în care încurajează oamenii să acceseze serviciile atunci când au nevoie”.
Cercetatorii care semnează lucrearea sunt de la Swansea University Medical School și Queen Mary University din Londra.