Asociaţiile pacienţilor cu HIV protestează faţă de ordinul anunţat de autorităţi de a bloca internarea în spitale a pacienţilor care nu sunt urgenţe majore, în cazul acesta, pacienţii cu HIV.
Federaţia Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită autorităţilor să revină asupra deciziei, arătând că pacienţii cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar dacă nu pot fi încadraţi în categoria urgenţe majore.
Fără investigaţii şi tratament adecvat, atunci când apar problemele, în câteva săptămâni se ajunge la deces.
Conform sursei citate, ”acest ordin a amplificat şi agravat barierele" privind accesul la diagnostic, tratament şi îngrijiri medicale adecvate, pacienţii cu HIV confruntându-se cu lipsa accesului în spitale, la medicul curant, la analize specifice şi cu riscul de a rămâne fără tratamentul care le salvează viaţa.
De la începutul pandemiei spitalele de boli infecţioase s-au închis pentru ei, sunt doar câteva locuri în ţară care aveau circuite separate şi mai puteau interna un pacient cu HIV. Prin acest ordin, practic li se interzice accesul total la îngrijiri medicale şi la medicii lor, au susţinut reprezentanţii UNOPA.
Apel disperat către toţi decidenţii responsabili
"Facem un apel disperat către toţi decidenţii responsabili să ia măsurile necesare pentru ca pacienţii cu HIV să nu fie sacrificaţi pe altarul pandemiei. Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulator, sunt multe situaţii în care este nevoie de internare.
A bloca cu totul accesul la internare înseamnă că pe unii dintre ei care ajung acum în eşec terapeutic îi condamnăm la moarte. De multe ori este prea târziu în infecţia cu HIV şi se ajunge la deces, a face asta intenţionat, prin decizia autorităţilor, este inuman si strigător la cer. Vom ajunge să le recomandăm pacienţilor cu HIV să se îmbolnăvească cu Covid, ca sa aibă o şansă să fie trataţi în spitale.
Sperăm ca Guvernul şi toţi cei responsabili să înţeleagă că vor răspunde pentru fiecare pacient cu HIV netratat la timp prin măsurile aberante şi nejustificate, pentru că nimeni nu merge la spital în această perioadă daca nu are nevoie imediat de spital”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, la 30 iunie 2021 erau în viaţă 17.012 persoane infectate HIV.
Interzis la internări și operații care nu sunt urgente
Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, luni seară, că s-a emis un ordin pentru ca toate internările să fie suspendate timp de 30 de zile. Prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate, pacienţilor oncologici sau celor care trebuie să facă dializă.
”Suntem nevoiţi să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităţilor medicale cu paturi suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale şi alte tratamente medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi programate”, a spus Arafat.
Citește mai multe despre situația cauzată de COVID în România: