Speranţe mari pentru vaccinurile nazale Covid, în ciuda unui studiu dezamăgitor

Speranţe mari pentru vaccinurile nazale Covid, în ciuda unui studiu dezamăgitor

Vaccinurile nazale ar putea fi în continuare o viitoare armă puternică în lupta împotriva Covid-19, în ciuda rezultatelor „dezamăgitoare” ale recentelor teste cu un spray AstraZeneca, spun experţii.

Prin pătrunderea în organism în acelaşi mod ca şi virusul, vaccinurile nazale au ca scop crearea imunităţii în membrana mucoasă care căptuşeşte nasul şi gura, citaţi de AFP.

Acest lucru ar putea împiedica oamenii să se infecteze în primul rând - şi, de asemenea, ar putea împiedica potenţial pe cei care au Covid să îl răspândească mai departe.

ADVERTISING

Acest lucru ar reprezenta un impuls uriaş în comparaţie cu injecţiile tradiţionale în braţ, care s-au dovedit a fi foarte eficiente în prevenirea Covidului sever, dar care au rezultate mult mai slabe atunci când vine vorba de oprirea transmiterii.

Luna trecută, China a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin Covid fără ace, o ceaţă aerosolizată inhalată prin nas şi gură cu ajutorul unui dispozitiv de nebulizare, în timp ce India a aprobat un vaccin nazal cu picături nazale de producţie proprie câteva zile mai târziu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În timp ce unii se întrebau când vor ajunge din urmă ţările occidentale, cercetătorii de la Oxford au dezvăluit săptămâna trecută rezultatele unui studiu de fază 1 pentru un simplu spray nazal care utilizează vaccinul AstraZeneca.

Cu toate acestea, vaccinul a promovat anticorpi la nivelul mucoaselor doar la o minoritate dintre participanţi, iar răspunsurile imunitare au fost mai slabe în comparaţie cu cele obţinute cu vaccinurile tradiţionale, potrivit unui studiu publicat în revista eBioMedicine.

ADVERTISING

"Spray-ul nazal nu a funcţionat atât de bine în acest studiu pe cât am sperat", a declarat cercetătorul şef al studiului, Sandy Douglas, de la Universitatea Oxford.

Connor Bamford, un virusolog de la Universitatea Queen's din Belfast, a declarat pentru AFP că este important să "nu fim prea descurajaţi" de rezultatele AstraZeneca.

El a spus că aflarea cu exactitate a motivelor pentru care spray-ul nazal nu a dat rezultate ar putea ajuta cercetătorii să descopere cum să facă o versiune viitoare mai eficientă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇