Singurătatea crește riscul de demență cu peste 30%

Singurătatea crește riscul de demență cu peste 30%
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu de amploare a arătat că singurătatea, la mijlocul vieții și la bătrânețe, crește riscul de demență cu 31%, un procent deloc de neglijat.

E cea mai mare analiză de până acum privind legătura dintre singurătate, depresie și declinul cognitiv, au anunțat autorii, în studiu fiind cuprinse aproape 609.000 de persoane din întreaga lume.

O cercetare recentă arăta că singurătatea poate fi la fel de nocivă pentru sănătatea oamenilor ca fumatul a 15 țigări pe zi. De asemenea, studiile anterioare au mai descoperit o legătură între singurătate și probleme de sănătate precum accidentul vascular cerebral și boala Parkinson. Iată că singurătatea e chiar mai periculoasă de atât, atacând pe toate fronturile.

ADVERTISING

Noul studiu, publicat în revista Nature Mental Health, a constatat că singurătatea crește riscul de demență din toate cauzele, boala Alzheimer sau demență vasculară.

De asemenea, crește cu 15% riscul de insuficiență cognitivă – o problemă mai generală care acoperă pierderea memoriei și probleme în luarea deciziilor, concentrarea sau finalizarea activităților.

„Singurătatea duce la dezvoltarea viitoare a demenței, a demenței vasculare, a bolii Alzheimer și a tulburărilor cognitive în general”, a explicat dr. Páraic Ó Súilleabháin, unul dintre autorii studiului și profesor de psihologie la Universitatea Limerick din Irlanda.

ADVERTISING

Concluzia studiului coordonat de cercetători din Irlanda, Elveția, Franța, SUA și China a apărut după ce au fost revizuite nu mai puțin de 21 de studii din întreaga lume privind îmbătrânirea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇