Cum trebuie înfruntată singurătatea: Cel mai bun sfat al unui expert

Cum trebuie înfruntată singurătatea: Cel mai bun sfat al unui expert
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cei mai mulți oameni fac tot posibilul pentru a evita să se simtă singuri. Un cercetător britanic este, însă, în căutarea acesteia și spune că există un singur mod eficient de a o înfrunta.

Sam Carr (46 de ani), lector la Universitatea din Bath, Anglia, a studiat singurătatea în ultimii șase ani și a discutat cu peste 100 de persoane pe această temă. Pentru cea mai recentă lucrare a sa, Loneliness Project, cercetătorul a stat de vorbă cu 80 de persoane în vârstă din diferite țări ca să înțeleagă mai bine ce înseamnă singurătatea pentru ele, relatează CNBC.

ADVERTISING

„Cred că abia recent am înțeles că singurătatea este o parte importantă a suferinței umane. E un fel de numitor comun", a spus Carr, care recent a publicat o carte intitulată "Toți oamenii singuri".

În timp ce mulți oameni văd singurătatea ca pe "un fel de patologie nedorită pe care trebuie să o vindecăm și să o eradicăm", el o privește altfel.

„De fapt, o văd ca pe o parte inevitabilă a vieții", a spus, adăugând că „a fi în viață înseamnă să fii singur".

Cu alte cuvinte, Carr crede că singurătatea e un sentiment perfect natural care nu poate și nu ar trebui să fie evitat.

ADVERTISING

„Asta înseamnă că singurătatea va veni și va trece, destul de des pe parcursul vieții, în afara eforturilor noastre de a fugi de ea, de a o nega sau de a pretinde că nu este adevărat", spune el.

Cel mai bun sfat al expertului despre singurătate

Pentru cei care se confruntă cu singurătatea, Carr recomandă să nu o ignore sau să-și dorească să scape cu orice preț de ea. De-a lungul îndelungatei sale cercetări, el a descoperit că modul ideal de a înfrunta singurătatea este să o înțelegi și să vorbești despre ea cu alții.

ADVERTISING

El compară singurătatea cu doliul, o emoție care poate fi ameliorată doar „dacă treci prin ea": oricât de inconfortabil ar fi, nu poate fi depășită mai repede.

A vorbi despre singurătate poate fi un „factor esențial pentru empatie" și o modalitate importantă pentru ca oamenilor să li se reamintească că și alți oameni suferă uneori în viața lor, arată Carr.

„Există potențialul de conectare în singurătate. Oferă potențialul de a avea compasiune unul pentru celălalt, pentru ca noi să îmbrățișăm vulnerabilitatea celuilalt", a spus el.

Opinia lui Carr se situează pe aceeași linie cu opinia unui specialist american, Dr. Vivek Murthy, care anul trecut a vorbit într-o declarație despre „epidemia de singurătate și izolare" din America, considerând-o „o criză de sănătate publică subapreciată".

„Relațiile noastre sunt o sursă de vindecare și bunăstare ascunsă la vedere. Ele ne pot ajuta să ducem o viață mai sănătoasă, mai împlinită și mai productivă", a spus Murthy.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇