Și dacă Azheimerul nu pleacă din creier? Studiul care schimbă tot ce știam despre această formă de demență

Și dacă Azheimerul nu pleacă din creier? Studiul care schimbă tot ce știam despre această formă de demență

Alzheimerul, dar și alte tipuri de demență sunt asociate cu o acumulare de proteine toxice în creier, aceasta e teoria unanim acceptată. Dar un nou studiu arată că, de fapt, compușii nocivi și-ar avea originea în ficat.

Publicat în jurnalul PLoS Biology, studiul deschide noi căi de tratament pentru bolile neurodegenerative și indică importanța factorilor ce țin de stilul de viață, așa cum e dieta. Aceasta ar fi mai importantă decât credem când vine vorba despre declinul cognitiv, arată IFL Science.

ADVERTISING

Studiul concluzionează că aceste proteine amiloide care se acumulează în creier și care ajung să distrugă neuronii ar putea să-și aibă originea în ficat. Sigur, ele se pot produce și în creier, dar se pot forma și în alte organe, de unde să fie transportate în creier cu ajutorul lipoproteinelor.

Citește și Există speranță: Primul vaccin împotriva Alzheimerului a trecut de ultima fază a studiilor clinice umane

În cadrul studiului de față, oamenii de știință au folosit cobai modificați genetic astfel încât să producă proteine amilioide doar în ficat.

ADVERTISING

Apoi, au observat cum aceste proteine au fost transportate, prin sânge, în creier, exact așa cum s-ar întâmpla și în cazul oamenilor, cu ajutorul lipoproteinelor. În creier, acestea s-au acumulat și a urmat o cascadă de efecte nocive, după cum a explicat autorul studiului, profesorul John Malmo.

Din momentul în care aceste proteine s-au acumulat în creier, acesta s-a deteriorat extrem de repede. Au murit mai ales neuroni din regiuni asociate cu funcția cognitivă, dar nu numai, exact așa cum se întâmplă în cazul bolnavilor de Alzheimer.

ADVERTISING

Vezi și Depresia, tratată cu probiotice? Studiu deschizător de drumuri


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇