Record de noi cazuri de Covid în București. Am trecut de 3 la mie? Tăcere absolută

Record de noi cazuri de Covid în București. Am trecut de 3 la mie? Tăcere absolută

Bucureștiul a înregistrat, joi, încă un record în ceea ce privește numărul de noi cazuri de Covid: 777. Precedentul record a fost miercuri, când am avut 669 de cazuri.

Cel mai probabil, Capitala a atins rata de infectare de 3 la mie, sau, în orice caz, este foarte aproape, dacă ne uităm la cifrele din zilele precedente.

Astfel, marți, când în București au fost 499 de cazuri noi, rata de infectare la mia de locuitori a fost de 2,69. Miercuri, aceasta a ajuns la 2,82 după ce au fost raportate 669 de cazuri.

cazuri-noi-Bucuresti
Foto: Graphs.ro

Mai avem însă de așteptat până când vom afla, oficial, ce rată de infectare este în Capitală, pentru că Grupul de Comunicare Strategică nu a mai prezentat azi aceste informații.

ADVERTISING

Având în vedere prevederile art. 4, alin. 2 și 4 din anexa nr. 2 la H.G. nr. 856 din 14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, incidența cazurilor la 14 zile pentru județe și Municipiul București este în curs de actualizare și va fi comunicată ulterior, imediat cum vom primi aceste date”, se arată în comunicatul GCS.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) se reuneşte în şedinţă, la ora 15.00.

ADVERTISING

După controversele privind rata de infectare din București, apărute după ce INSP și GCS au prezentat date diferite, premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că datele furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică nu sunt corecte.

Orban a spus că atât el, cât și ministrul Sănătății și cel de Interne au declarat în repetate rânduri că numărul de persoane dintr-o localitate, în funcție de care se calculează rata de infectare, este cel care există la Evidența Populației.

Astfel, el precizat că va introduce aceste explicații în hotărărea de guvern privind prelungirea stării de alertă, hotărâre ce a fost adoptată ieri și a și fost publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISING

Vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre. Am decis cu MAI sa scriem foarte clar în anexa hotărârii de guvern, să se știe că indicele se calculează în funcție de populația care este actualizată săptămânal de către Evidența Populației”, a precizat Orban.

Cifrele contradictorii prezentate pentru București

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că în București s-a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori încă de duminică.

Conform raportului săptămânal al INSP privind evoluția COVID-19 pentru datele raportate până la 11 octombrie, Capitala apare cu rata de incidență la 100.000 de locuitori în 14 zile de 311, ceea ce înseamnă 3,1 la mia de locuitori.

Imediat după comunicatul INSP, Grupul de Comunicare Strategică a informat că Bucureștiul are o rată de 2,69 cazuri la 1.000 de locuitori în ce privește incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile.

GCS a făcut însă precizarea că indicele său este raportat la o populație de 2.151.665 de locuitori.

Ulterior, marți la amiază, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a comunicat o cifră greșită atunci când a informat că în Bucureşti s-a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori încă de duminică, iar cifra corectă este cea comunicată de GCS.

„INSP a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de azi este 2,69”, a spus prefectul, care astfel a furnizat aceleaşi date ca Grupul de Comunicare Strategică.

Marți seară, președintele Klaus Iohannis a subliniat că este ciudat ca două instituții guvernamentale, Institutul Național de Sănătate Publică şi Grupul de Comunicare Strategică, să ofere rezultate diferite cu privire la rata de infectare în București.

Astfel, șeful statului a cerut Guvernului să clarifice aceste probleme de urgență.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇