Rafila spune că putem ajunge și la 25.000 de cazuri pe zi: Ce facem cu pacienții care nu mai au loc în spital? Va exploda mortalitatea

Rafila spune că putem ajunge și la 25.000 de cazuri pe zi: Ce facem cu pacienții  care nu mai au loc în spital? Va exploda mortalitatea

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, care este si candidat PSD la parlamentare, a vorbit, joi, despre situația în care se află ţara noastră, în ce privește pandemia de coronavirus.

El a punctat că avem mai multe probleme, printre care faptul că nu există o coordonare a Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP), care să poată identifica persoanele infectate, să poată face anchetele epidemiologice pentru ”un număr așa de mare de persoane”, să identifice contacții persoanelor și să îi testeze.

”Dacă nu reușim acest lucru, atunci infecția va continua să circule în comunitate”, a subliniat Rafila.

Salt uriaş al infecţiilor cu Covid: Aproape 10.000 de cazuri şi 121 de decese raportate în 24 de ore (Infografice)

El a vorbit și despre capacitatea de testare - care ar trebui ridicată de la aproximativ 40.000 de teste pe zi, cât zice premierul Ludovic Orban, până la 80 - 100.000/ zi.

ADVERTISING

Care este ”procentul de siguranță”

Alte probleme evocate de candidatul social-democrat au mai fost:

  • personalul medical care efectuează testele pentru COVID, pentru că nu este suficient să ai doar aparatură, ci și personal instruit pentru a face aceste teste.
  • funcționarea unor laboratoare, pentru că nu se lucrează la capacitate maximă în zilele de weekend.
  • proporția de teste pozitive, care este uriașă în țara noastră (a fost peste 38% în weekend, 2 noiembrie).

Rafila a explicat care este ”procentul de siguranță”, ”în care să zicem că problema de pandemie tinde spre rezolvare” - scăderea ratei de pozitivare sub 3%.

Reprezentantul OMS a dat exemplul Israeului, țară grav afectată de pandemie, care e reușit reducerea proporției la mai puțin de 2 la sută: ”E o țintă pe care ar trebui să ne-o propunem”, a afirmat Rafila.

Șefa DSP Botoșani spune că niciun spital COVID din județ nu poate asigura pacienţilor oxigen la capacitate maximă

ADVERTISING

Putem ajunge la 25.000 de cazuri pe zi?

Întrebat dacă putem ajunge la 25.000 de cazuri de coronavirus zilnic, în condițiile în care de la o zi la alta numărul de noi infecții crește vertiginos, Rafila a răspuns afirmativ.

Da, e o variantă posibilă. Dacă azi avem 10.000, am avut un salt de la o săptămână la alta, mă refer la media de cazuri, de 500 și de 1.000 de cazuri, acum avem un salt de 2.000 de la o săptămână la alta. (...) Se poate ajunge la această situație (de 25.000 de îmbolnăviri zilnice).

Alexandru Rafila

Totuși, specialistul a punctat că nu asta va fi problema principală, ci pacienții. Pacienții care dezvoltă forme medii și grave ale bolii și nu vor mai avea loc în spitale. Astfel, cazurile medii devin grave, iar cele grave devin critice.

Bomba cu ceas din pandemie. Dacă vrem să ne vedem frumoși când avem bube, folosim anumiți indicatori și închidem școli – Interviu video cu dr. Mihai Gafencu

ADVERTISING

”Problema nu e la numărul de cazuri. Problema majoră este legată de 2 elemente – ce facem cu pacienții cu forme medii și care trebuie internați? Ce facem cu cei cu forme grave și trebuie duși la ATI?

Dacă aceste probleme rămân nerezolvate - și sistemul de sănătate nu este un elastic pe care poți să-l întinzi la nesfârșit -, cei cu forme medii nu vor putea fi internați și vor face forme grave, iar cei cu forme grave devin critici. Va crește mortalitatea.

(...) La nivelul UE, suntem locul 10 - 12, cu incidența, dar ca mortalitate suntem pe locul 3 - 4. Ce arată asta? Că atunci când vom ajunge cu numărul de cazuri noi pe primul loc în UE, va exploda mortalitatea”, a precizat medicul.

Masca obligatorie și circulație interzisă pe timpul nopții?

Despre măsura care impune obligativitatea măștii la nivel național, Rafila spune că este una bună, la fel și restricționarea circulației pe timp de noapte. Comitetul Național pentru Situații de Urgență ar urma să se întrunească în această seară pentru a lua decizia.

Totodată, candidatul PSD a precizat că o altă problemă a fost reprezentată de măsurile luate fără evaluări. El a dat ca exemplu situația din HoReCa, când s-au închis inițial restaurantele, apoi au fost deschise după 2 zile, după ce s-a constatat că nu aici au izbucnit infecțiile.

7 localităţi din Ilfov intră în scenariul roşu, inclusiv Bragadiru și Popești Leordeni. Iată restricţiile impuse

De asemenea, el a evocat și metoda de calcul pentru incidența cazurilor la 14 zile, rată în funcție de care se decid noile restricții pe județe.

El a spus că metoda de calcul a fost schimbată de mai multe ori doar ”ca să scadă sub 3”.

”Haideţi să discutăm despre motivele transmiterii, de unde se transmite, care sunt locurile periculoase. Aşa ar trebui să judecăm lucrurile. Problema a fost următoarea (asta nu e o critică, este o poveste adevărată): s-au luat măsuri care au fost schimbate de la o zi la alta. Apropo de HoReCa. S-a închis HoReCa fără să existe niciun fel de legătură, în acel moment, a funcţionării restaurantelor cu transmiterea. Mai mult, peste două zile s-a reevaluat şi au fost din nou deschise.

Apoi, referinţa la 3 la mie. A fost o întreagă nebunie. După şase luni de zile în care s-a raportat într-un fel, s-a schimbat baza de calcul, ca să scadă sub 3. După aceea, s-au scos pacienţii din focare, ca să scadă sub 3. După aceea, am auzit de măsurile de carantinare pe străzi.

A trecut perioada politicianismului, cu toate că suntem în campanie electorală. Trebuie să ne întâlnim cu toţii, pentru că pacienţii nu sunt nici de la PSD, nici de la PNL, nici de la USR şi morţii cu atât mai puţin. Şi atunci trebuie să existe o asumare politică, dar să existe dialog. Să terminăm cu politica paşilor mici înainte şi înapoi, care nu face altceva decât să accentueze transmiterea”, a mai spus el, între altele.

Conferință de presă susținută de Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Năsăud, Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la OMS, și Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău

Posted by Partidul Social Democrat on Thursday, November 5, 2020

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇