Rafila nu știe cum vor fi distribuite comprimatele de iod: Nu am o soluție minune

Rafila nu știe cum vor fi distribuite comprimatele de iod: Nu am o soluție minune

Ministerul Sănătății nu a găsit deocamdată o soluție pentru distribuirea comprimatelor de iod.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat într-un interviu acordat SpotMedia.ro că nici nu se hazardează cu distribuirea până când nu va avea convingerea că oamenii înțeleg despre ce e vorba și care sunt riscurile administrării necorespunzătoare.

”Nu am o soluție minune, dar sunt convins că o vom găsi. Ar fi fost cel mai simplu și mai logic prin intermediul medicilor de familie pentru pacienții de pe propria listă, inclusiv pentru că este un medicament care se eliberează pe bază de prescripție medicală.

ADVERTISING

Dar nu ne hazardăm cu distribuirea până când nu avem convingerea că oamenii înțeleg despre ce e vorba și care sunt riscurile administrării necorespunzătoare”, a declarat ministrul.

Alexandru Rafila a explicat și de ce au fost comandate 30 de milioane de pastile.

”Discutăm numai cazul unui accident nuclear la o centrală, nu de atac nuclear, care are alte caracteristici. Nu MS a cumpărat, ci Administrația Națională a Rezervelor de Stat, unde stocurile erau de numai 250 de mii de comprimate. Estimarea necesarului a fost făcută de INSP și Comisia națională de endocrinologie.

ADVERTISING

Administrarea la persoanele sub 40 de ani ar presupune consumarea a cel puțin jumătate din această cantitate. Și trebuie să existe o rezervă pentru alte situații speciale care pot apărea”, a explicat ministrul Sănătății.

Rafila a spus, din nou, că în cazul unui accident nuclear administrarea comprimatelor de iod trebuie făcută în 6 ore.

”Problema este legată de capacitatea de distribuire în timp scurt. Optim este să administrezi în 6 ore, maxim până la 12 ore, dar cu eficacitate mai redusă. Ceea ce nu au reușit nici măcar japonezii.

ADVERTISING

Ne-am hotărât să facem o campanie de informare a populației pentru a evita consumul intempestiv. Încercăm să găsim o soluție de distribuire în avans sau un mecanism de distribuire în timp scurt, dacă va fi nevoie”, a subliniat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, SMURD și reforma urgențelor

Ministrul Sănătăţii a anunțat săptămâna trecută că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare.

Conform anunţului iniţial al lui Rafila, distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către persoanele eligibile ar fi trebuit să înceapă încă de săptămâna trecută. 

Distribuirea trebuia făcută prin medicii de familie. Dar mai multe patronate ale medicilor de familie din țară au transmis un apel către Ministerul Sănătății, prin care reclamă că nu au fost consultați în ceea ce privește activitatea de distribuție a pastilelor de iod, iar această nouă responsabilitate le-ar bloca activitatea medicală.

Campania de informare privind administrarea iodurii de potasiu a fost lansată miercuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇