Rafila, propus ministru la Sănătate: De 5 zile, rata de reproducere a Covid este în scădere

Rafila, propus ministru la Sănătate: De 5 zile, rata de reproducere a Covid este în scădere

Rata de reproducere a infecției cu noul coronavirus este în scădere de 5 zile în România, a declarat medicul Alexandru Rafila, propus să fie ministrul Sănătății în Guvernul PSD-PNL-UDMR.

El a precizat însă că oamenii trebuie încurajați să se prezinte la medic încă din primele zile ale infectării, pentru a primi medicația corespunzătoare.

Astfel, spune Alexandru Rafila, se va evita ca pacienții să ajungă în stare gravă la spital sau, mai rău, să se ajungă la deces.

”De 5 zile avem o rată de reproducere a infecției scăzută. În mod evident, ar trebui încurajați oamenii să se prezinte din primele zile ale infectării la medic.

ADVERTISING

Prezentarea tardivă la medic a pacienților a dus la atâtea decese și la supraaglomerarea secțiilor de Terapie Intensivă”, a declarat marți dimineață Alexandru Rafila.

Totodată, el a subliniat că vrea să dezvolte serviciile ambulatorii și cere sprijin din partea medicilor de familie să prescrie corespunzător medicația bolnavilor de Covid.

”Îmi doresc dezvoltarea serviciilor ambulatorii, trebuie să ne ajute medicii de familie, să terminăm cu medicația de acasă, care fie e prescrisă neconform, fie oamenii își procură singuri medicamentele fără să fie prescrise de nimeni”, spune Rafila.

ADVERTISING

Întrebat de ce se efectuează tot mai puține teste pentru depistarea Covid, medicul a afirmat că interesul oamenilor pentru testare a scăzut.

”A scăzut interesul pentru testare. Trebuie să încurajăm testarea, am în program creșterea accesibilității la testare, mai ales în mediul rural unde nu prea ai unde să te testezi. Orice persoană care crede că ar putea fi infectată trebuie să se testeze”, a mai afirmat Rafila.

Duminică, Alexandru Rafila a avertizat că România va intra în valul 5 al pandemiei după jumătatea lunii ianuarie, astfel că vor trebui luate din nou măsuri nepopulare.

ADVERTISING

Este important ca ele să fie luate mult mai prompt și pe baza recomanărilor specialiștilor, iar totul trebuie explicat cât mai bine oamenilor, spune el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇