Rafila critică autoritățile: Cred că festivitățile au costat mai mult decât vaccinul

Rafila critică autoritățile: Cred că festivitățile au costat mai mult decât vaccinul

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a criticat modul în care a fost organizată primirea primei tranșe din vaccinul anti-COVID-19, fiind manifestat în opinia sa „puțin cam mult festivism”.

„Pentru cele două cutii de vaccin care au sosit – că discutăm de două cutii de vaccin care conțineau, fiecare dintre ele, cinci recipiente secundare, care erau în gheață carbonică (…) mi s-a părut puțin cam mult festivism: deplasare cu elicopterul ca să așteptăm la frontieră vaccinul…

ADVERTISING

Adică, până la urmă, cheltuielile implicate de aceste 'festivități' au fost, cred, mai mari decât valoarea vaccinului primit”, a declarat Alexandru Rafila într-o emisiune la B1 TV, notează Antena3.

Rafila a vorbit totodată despre importanţa unei campanii de informare și de comunicare de calitate.

„Cred că trebuie să fim modești și să facem o campanie de informare pentru că, din câte am văzut eu, campania de informare cam bate pasul pe loc. Ea trebuia să înceapă simultan cu obținerea aprobării vaccinului de la Agenţia Europeană a Medicamentului și cadrele medicale trebuie rapid instruite - toate cadrele medicale - pentru că ele sunt sursa de informații pentru restul populației.

ADVERTISING

Cred că bătălia în ceea ce privește durata vaccinării se dă în funcție de calitatea campaniei de informare și de comunicare", a adăugat el.

Rafila, care a avut COVID-19 şi a ieșit recent din izolare, a mai precizat că se va vaccina, deoarece organismul uman are nevoie de o consolidare a răspunsului imun, iar vaccinul oferă această oportunitate.

"Am să mă vaccinez. Știți bine că eu am trecut prin infecție și luni, 21 decembrie, a fost prima zi când am ieșit din izolare. Mă voi vaccina, probabil în câteva luni, în luna aprilie cel mai probabil. Las ciclul natural al bolii să își urmeze drumul (...)

ADVERTISING

Sigur, o să îmi fac și dozări de anticorpi până atunci, dar în luna aprilie probabil că mă voi vaccina, pentru că e nevoie și de o consolidare a răspunsului imun, iar vaccinul oferă această oportunitate, mai ales că sunt multe persoane care au făcut forme de boale inaparentă.

Sunt așa-zisele persoane asimptomatice, care nu știu că au trecut prin boală, dar ele sunt vaccinate și lucrul acesta nu înseamnă în niciun caz o problemă pentru ele. Nu trebuie să testeze în mod separat, dimpotrivă, e bine să se vaccineze, iar lucrul acesta le consolidează răspunsul imun", a spus el.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇