Psihologul Daniel David explică ce NU trebuie să facă Guvernul pentru a promova eficient campania de vaccinare împotriva Covid-19

Psihologul Daniel David explică ce NU trebuie să facă Guvernul pentru a promova eficient campania de vaccinare împotriva Covid-19

Psihologul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit despre capcanele în care autoritățile nu trebuie să cadă când vine vorba de campanie de promovare a vaccinării anti-Covid.

El a explicat la Digi 24 de ce românii par să nu mai răspundă la mesajele și apelurilor autorităților. 

„Când ești expus sistematic unui stimul anxiogen, dacă expunrerea este de lungă durată, treptat reacția de răspuns se reduce. Este un mecanism banal în psihologie. Ce trebuie să facă ca să menții ridicat nivelul de îngrijorare - nu de frică - în populație: schimbă sursa care transmite informația. Dacă sursa e tot guvernul și tot comitetul ăla național, atunci oamenii nu mai reacționează. Dar dacă încercau să transmită informații de acest tip pe diverse canale, influenceri, biserică, alte zone, atunci ai fi reușit să controlezi mai bine comportamentul social. Așa, oamenii s-au desensibilizat și vedem această lipsă de frică”, a spus Daniel David.

ADVERTISING

Psihologul a explicat care sunt greșelile de comunicare care trebuie evitate.

„Să nu mergem cu rețeta unică, autoritățile și medicii care ne spun avantaje, dezavantaje, și să forțăm acest lucru populației care nu răspunde la acest model. Dimpotrivă, dacă simt această presiune, ei vor reacționa cu un comportament opus și se va generaliza”.

De asemenea, nici tratarea cu ironie nu este o abordare bună, pentru că obține efectul contrar celui dorit.

„Nu este un ton bun, nu faci decât să-i antagonizezi pe ceilalți, care au dubii sau se opun, și apare fenomenul pe care noi îl numim în psihologie reactanță psihologică: oamenii se opun chiar unor comportamente care ar putea să le aducă beneficii”, a mai arătat Daniel David.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reamintim că duminică, 27 decembrie, a început campania de vaccinare în România.

Debutul campaniei a fost marcat în această dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din Capitală. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Prima persoană vaccinată anti-Covid din România: „Sper ca în scurt timp să scăpăm și să fim din nou fericiți” (Video)

ADVERTISING

Acțiunile au continuat și la nivel național, iar până la ora 18.00 numărul total de cadre medicale din cele 10 spitale cărora li s-a administrat deja prima doză de vaccinuri era de 960. Persoanele vaccinate nu au înregistrat efecte adverse.

Vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, din prima tranșă de vaccinuri livrate în data de 25 decembrie, continuă luni (28 decembrie) și marți (29 decembrie).

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇