Rafila crede că 500.000 de români au avut deja coronavirus, dar imunizarea în masă durează ani de zile și doar cu vaccin

Rafila crede că 500.000 de români au avut deja coronavirus, dar imunizarea în masă durează ani de zile și doar cu vaccin

Este probabil ca jumătate de milion de români să fi trecut deja prin infecția cu coronavirus, spune profesorul Alexandru Rafila. Reprezentantul României la OMS a avansat ca termen jumătatea anului 2021 pentru vaccinarea în cantitate mare.

„Probabil că circa jumătate de milioane de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual asta nu înseamnă foarte mult: suntem undeva la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10 între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri”, a spus duminică Rafila la Digi24.

ADVERTISING

Potrivit medicului, acest lucru a fost dovedit în toate țările care și-au încheiat studiile de seroprevalență: „Al nostru este în curs de desfășurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 - 3% seroprevalență, adică persoane care au trecut prin infecție în România".

De la 2,5% la 70% se poate ajunge doar cu vaccin

Întrebat despre imunizarea în masă, reprezentantul României la OMS a răspuns că suntem foarte departe de acest aspect și că nicio țară nu se află într-o astfel de situație.

„La imunizare în masă ajungem când 70% din populație a trecut prin infecție. Acest lucru se întâmplă în câțiva ani. Sperăm însă că această cifră să fie obținută prin vaccinare”, a răspuns sursa citată.

ADVERTISING

Alexandru Rafila, despre situația României în criza Covid: Ne găsim clar pe un trend crescător. Numărul deceselor a început să crească, sunt constant peste 30 de cazuri pe zi

În ce privește posibila reinfectare a celor care au trecut deja prin boală, Rafila a declarat că răspunsurile sunt puține, întrucât boala este cunoscută abia de 6 luni.

„Dacă încercăm să extrapolăm modelul virusurilor corona care produc infecții banale în fiecare sezon, imunitatea este undeva între 6 și 12 luni.

Bazându-ne pe un model minimal, asta înseamnă că dacă o să facem un vaccin și suntem protejați un an de zile s-ar putea opri această pandemie la nivel global și ulterior, protejând oamenii din categoriile de risc prin vaccinare, lucrurile ar putea fi ținute sub control.

ADVERTISING

Opinia mea este că nu putem să discutăm despre acest lucru decât peste un an de zile, la jumătatea anului viitor putem să ne gândim la administrarea în cantitate mare a unui vaccin eficient”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Citește și:

Cât de gravă e situația? Revenim la starea de urgență? - Interviu cu profesorul Alexandru Rafila

Rafila a izbucnit în râs când a auzit ultimele declarații făcute de ministrul Tătaru (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇