România a trecut de 50.000 de cazuri de Covid, iar asta reprezintă un semnal de alarmă, chiar dacă în ultimele zile cifrele de noi îmbolnăviri dau senzația unei relative stabilizări spune Alexandru Rafila.
Situația trebuie privită în ansamblu, subliniază reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și președintele Societății Române de Microbiologie, la Digi24.
„Nu ne trebuie să ne uităm niciodată la cifra dintr-o anumită zi, trebuie să ne uităm la un trend, să vedem dacă suntem pe un trend crescător, dacă suntem într-o zona de stabilitate sau de scădere.
Dacă vă uitați pe situația care a fost în România începând cu data de 1 iunie aproximativ o să remarcați o creștere permanentă a numărului de cazuri.
Aceste cifre care dau senzația unei stabilizări, pe care le-am avut câteva zile la rând, ulterior sunt depășite de cifre mai mari. Ne găsim clar pe un trend crescător”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă dimineață, la Digi24.
El atrage atenția că „numărul deceselor a început să crească, sunt constant peste 30 de cazuri pe zi, de asemenea, de la circa 150 de cazuri de pacienți la ATI am ajuns la peste 400 la nivel național”.
Pas cu pas, aflăm dacă măsurile sunt bune
Potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, urmează să aflăm de fiecare dată în circa 14 zile (durata maximă de incubație a bolii) dacă măsurile adoptate își fac efectul.
„Vedem două tipuri de efecte ale îmbolnăvirilor: creșterea numărului de decese sau de forme grave în zonele de ATI. Are o întârziere, întâi vedem o creștere a cazurilor grave. Tot așa și măsurile care ar putea să reducă transmisibilitatea le putem aprecia la un interval de 2-3 săptămâni”, a precizat Alexandru Rafila.
De ce crește alarmant numărul cazurilor noi de coronavirus în București
Alexandru Rafila spune că este nevoie de un studiu care să spună concret care este motivul creșterii numărului de cazuri din București, însă părerea lui este că această creștere este dată de dinamica populației din această zonă.
”Bucureștiul este un oraș dinamic, oameni din toată țara vin și pleacă din Capitală, bucureștenii sunt și turiști în zonele foarte aglomerate, pe Valea Prahovei, Brașov și litoral. Și atunci, datorită acestei dinamici a populației, sigur că și probabilitatea de transmitere a infecției este mai mare. Cred că această explicație este aproape de adevăr”, a mai spus Alexandru Rafila, sâmbătă, la Digi24.
Citește și:
Cât de gravă e situația? Revenim la starea de urgență? - Interviu cu profesorul Alexandru Rafila
Rafila: Rata de infectare cu coronavirus e mai mare acum decât în starea de urgență