Protecția antiCovid dată de vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea dura câțiva ani

Protecția antiCovid dată de vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea dura câțiva ani

Un studiu privind vaccinurile antiCovid pe bază de ARN mesager (ARNm), Pfizer și Moderna, dezvăluie că cele două seruri ar putea oferi protecție împotriva coronavirusului câțiva ani.

Specialiștii citați de New York Times vorbesc despre o ”reacție imunitară persistentă” în cazul acestor două vaccinuri.

Așadar, oamenii de știință sunt din ce în ce mai convinși că persoanele imunizate cu Pfizer sau Moderna nu vor avea nevoie de o a treia doză - așa numita ”doză booster”.

Bineînțeles, una dintre condiții este ca virusul și variantele sale să nu evolueze prea mult față de formele lor actuale, ceea ce nu poate garanta nimeni.

ADVERTISING

Este posibil ca persoanele care s-au vindecat de Covid-19 înainte de a fi vaccinate să nu aibă nici ele nevoie de doze booster, chiar dacă virusul suferă mutații majore.

„Este un semn bun pentru cât de durabilă este imunitatea noastră dată de acest vaccin”, spune Ali Ellebedy, imunolog la Universitatea Washington din St. Louis. Ea este cea care a coordonat studiul, ce a fost publicat în revista Nature.

Cercetarea nu a inclus vaccinul Johnson & Johnson, dar dr. Ellebedy se așteaptă ca în acest caz răspunsul imunitar să fie mai puțin durabil decât cel produs de vaccinurile ARNm.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vești și mai bune pentru cei care au trecut prin boală

Luna trecută, aceeași echipă a raportat că, la persoanele care s-au vindecat de Covid, “celulele cu memorie” (care asigură răspunsuri imune specifice mai rapide şi mai puternice, în cazul reinfecţiei cu acelaşi virus) au fost prezente în măduva osoasă cel puțin opt luni după infecție!

Totodată, un alt studiu, făcut de o altă echipă, a indicat că așa-numitele celule B cu memorie continuă să se maturizeze și să se întărească cel puțin un an după infecție.

ADVERTISING

Pe baza acestor constatări, cercetătorii arată că imunitatea ar putea dura ani de zile, posibil toată viața, la persoanele infectate și ulterior vaccinate.

Totuși, acum nu este încă cert că doar vaccinarea, fără trecerea prin infecție, poate avea un efect similar pe termen atât de lung.

Exact cât va dura protecția dată de vaccinurile pe bază de ARNm este greu de prezis. Teoretic, imunitatea ar putea dura și o viață, conform experților.

Problema este doar că virusul continuă să sufere mutații.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇