Prima persoană vindecată de HIV a murit de cancer, la 54 de ani

Prima persoană vindecată de HIV a murit de cancer, la 54 de ani

Timothy Ray Brown, prima persoană vindecată de HIV, cel cunoscut ca ”pacientul din Berlin”, a murit de cancer, la 54 de ani.

Născut în SUA, el a fost diagnosticat cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) în timp ce trăia la Berlin, în 1995. În 2007, a fost diagnosticat cu un tip de cancer de sânge numit leucemie mieloidă acută.

Tratamentul său a implicat distrugerea măduvei osoase, care producea celulele canceroase, şi apoi efectuarea unui transplant de măduvă osoasă. A avut norocul să primească măduvă osoasă de la un donator cu o mutaţie rară, într-o parte a ADN-ului numită gena CCR5, relatează BBC.

ADVERTISING

După tratament, nivelul de HIV din sângele său a scăzut a scăzut atât de mult, încât a ajuns nedetectabil. Pacientul nu a mai avut nevoie de terapie antiretrovirală, el fiind declarat vindecat de HIV, o premieră în lume la acea dată. Între timp, încă un bărbat din Londra, Adam Castillejo, care a urmat un tratament similar, a fost declarat vindecat de HIV.

Citește și Legătura dintre nivelul fierului din sânge și longevitate

În cazul lui Brown, cancerul s-a întors la începutul acestui an şi s-a răspândit în creier şi în măduva spinării.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Cu mare tristeţe anunţ că Timothy a murit … înconjurat de prieteni, după o luptă de cinci luni cu leucemia”, a postat partenerul său, Tim Hoeffgen, pe Facebook.

Vezi și Oamenii de știință au reușit să vindece Parkinsonul, cel puțin în cazul șoarecilor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇