România va avea prima bancă multițesut: Recuperare rapidă pentru pacienții cu arsuri

România va avea prima bancă multițesut: Recuperare rapidă pentru pacienții cu arsuri

România ar putea avea prima bancă de multiţesut şi celule până la sfârșitul acestui an. Pacienţii cu arsuri și sportivii care suferă accidentări vor avea şansa unei recuperări mai rapide.

Prima bancă multițesut din România care va fi creată la Spitalul Colentina va oferi mai multe posibilități pacienților cu arsuri, dar și sportivilor care suferă accidentări grave, precum rupturi de ligament, și care au nevoie de transplant de tendon, relatează TVR Info.

Medicii spun că banca de la Spitalul Colentina va oferi, de anul viitor, mai multe posibilități pacienților.

ADVERTISING

"În această bancă se vor stoca mai multe tipuri de ţesuturi – pe partea musculo-scheletală os, tendon, menisc şi aşa mai departe pe parte de cornee, atât cornee, cât şi membrană amniotica se va stoca piele, unde să va procesa și se va distribui se vor stoca țesuturi cardiovasculare, precum și valva cardiacă, atât de necesară și care este folosită pe larg în lume", a declarat Andrei Nica, coordonator al Băncii de Ţesut.

România are nevoie stringentă de o bancă de ţesut pentru a creşte rata de transplant în această ţară, subliniază, la rândul său, Alexandru Iacobescu, managerul Spitalului Colentina.

ADVERTISING

Astfel, din centrul Capitalei țesuturile necesare vor putea ajunge rapid în centrele de transplant din ţară.

Este nevoie însă și de echipe gata oricând să facă și prelevări. Anul trecut, în România au fost 62 de donatori în moarte cerebrală, de la care au fost recoltate 137 de ţesuturi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇