Unele răni suferite la nivelul pielii pot ajunge să aibă efecte chiar la nivelul intestinului, ducând la modificări în microbiom, arată un studiu.
Oamenii de știință știu de ceva vreme că există o legătură între sănătatea intestinului și cea a pielii, dar s-a presupus că microbii din sistemul digestiv afectează pielea și nu invers.
Acum, o echipă condusă de dermatologi de la Universitatea San Diego din California a găsit dovezi directe ale existenței unei axe piele-intestin la șoareci, demonstrând că leziunile pielii dezechilibrează apărarea intestinelor și modifică compoziția microbiomului intestinal, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.
Pentru a testa teoria lor privind o axă piele-intestin, echipa a făcut incizii de 1,5 centimetri în pielea mai multor rozătoare. Apoi, a comparat fecalele acestora cu cele ale unui grup de șoareci de control, pentru a vedea dacă existau diferențe în microbiomul intestinal al grupurilor.
Șoarecii care fuseseră răniți aveau mai multe bacterii care cauzează boli și mai puține bacterii benefice în fecale, ceea ce indică o alterare semnificativă a microflorei.
Apoi, cercetătorii au indus colita digestivă în cazul unor șoareci (atât cu leziuni ale pielii, cât și fără), pentru a vedea dacă există o legătură între leziunile cutanate și severitatea afecțiunii intestinale.
S-a dovedit că șoarecii cu răni ale pielii au prezentat cazuri mult mai grave de colită decât cei fără răni ale epidermei.
Deși vor fi necesare studii la om pentru a confirma aceste constatări, autorii consideră că „aceste descoperiri oferă o explicație neașteptată pentru asocierea dintre bolile de piele și cele intestinale la om”.