Prevalența tulpinii britanice în România a crescut de mai bine de 8 ori, în două luni şi ceva: Acum a ajuns la 100%

Prevalența tulpinii britanice în România a crescut de mai bine de 8 ori, în două luni şi ceva: Acum a ajuns la 100%

Prevalența tulpinii britanice a crescut de mai bine de 8 ori în mai puțin de trei luni, iar acest indicator ar trebui să fie un semnal de alarmă, subliniază Medlife, după ce a anunțat, marți, că a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanică din 92 de probe noi secvențiate.

MedLife anunță că un întreg lot de 92 de probe, analizat în această etapă a studiului de secvențiere, conține tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie.

Tulpina britanică de COVID-19 afectează mai mult copiii sub 10 ani, în România, spre deosebire de tulpina iniţială

Probele au fost selectate în mod aleatoriu și, potrivit raportului, provin din următoarele județe:

ADVERTISING
  • București – 46 de cazuri,
  • Olt – 10 cazuri,
  • Brașov – 9 cazuri,
  • Dâmbovița – 6 cazuri,
  • Teleorman – 5 cazuri,
  • Prahova,
  • Galați și Constanța – câte 3 cazuri,
  • Argeș – 2 cazuri;
  • Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomița și Sibiu câte un caz.

Pe de altă parte, reprezentanții companiei nu au identificat pe lotul analizat prezența altor tulpini de interes epidemiologic, precum tulpina sud-africană sau braziliană.

„În urmă cu mai puțin de trei luni anunțam identificarea primelor cazuri care conțineau tulpina britanică, iar previziunile nu erau deloc favorabile, știind că această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecțiozitate, dar și de severitate.

ADVERTISING

Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalența pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie și ajungând, în prezent, la 100%.

Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Este extrem de important să fim în continuare extrem de precauți, să respectăm cu strictețe măsurile de protecție, în timp ce campania de vaccinare ar trebui să prindă avânt”, transmite Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

ADVERTISING

Tulpina britanică de coronavirus are o rată de mortalitate cu până la 100% mai mare

Mihai Marcu, președinte și CEO al Grupului MedLife, spune că prevalența tulpinii britanice pe loturile analizate a ajuns la 100% într-un timp foarte scurt, în timp ce presiunea pe spitale a crescut, personalul medical este tot mai aproape de epuizare, iar campania de vaccinare și-a temperat ritmul.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că, în acest moment, vaccinarea este singura soluție care ne poate scăpa de această pandemie, care va permite revenirea economică și reluarea unui ritm cât mai normal al vieții. Până la imunizarea în masă, măsurile de protecție nu pot fi diminuate.

Autoritățile ar trebui să ia în vedere creșterea cât mai curând a capacității de vaccinare, astfel încât să ajungem la 100 – 150.000 de vaccinuri administrate în fiecare zi pentru a putea preveni și alte valuri ale pandemiei”, declară Mihai Marcu.

Marius Geantă: Avem nevoie urgent de un program de secvențiere genomică în masă, pentru a controla pandemia – Interviu

Pe bază de secvențiere, compania urmează să facă o evaluare a situației epidemiogice în țările aflate la graniță cu România. Republica Moldova, aflată în scenariu roșu, este prima pe listă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇