Un medic de la ATI Floreasca spune că un pacient cu tulpina britanică infectează 8-10 persoane în jur și avertizează că vom avea mai mulți tineri în stare gravă

Un medic de la ATI Floreasca spune că un pacient cu tulpina britanică infectează 8-10 persoane în jur și avertizează că vom avea mai mulți tineri în stare gravă

Tulpina britanică a virusului care cauzează COVID-19 este tot mai prezentă în România. Medicii fac apel la populație să respecte strict măsurile de protecție, explicând că noua tulpină este mult mai contagioasă.

Astfel, dacă tulpina originală infecta 3-4 persoane dintre cei care intrau în contact cu un bolnav, în cazul celei noi, virusul infectează până la 8-10 persoane. Astfel s-ar explica și creșterea numărului de cazuri de la noi şi nu numai.

”Discutăm de această variantă britanică, ce în mod cert este prezentă în toate județele României, este cu o transmisibilitate foarte ridicată, între 50 și 70% mai transmisibilă decât variantele precedente. Și discutăm de un sistem sanitar care este la capacitate maximă.

Terapia Intensivă a rămas mereu la aproximativ 1.000 de pacienți internați și nu mai avem foarte mult loc de manevre tactice dacă am avea o creștere substanțială. (…)

ADVERTISING

De aceea, cred că trebuie să luăm în calcul măsuri restrictive mult mai serioase și să putem să stăpânim evoluția pandemică până nu e prea târziu, adică să avem un sistem sanitar în colaps.

Dacă discutăm de transmisibilitate, transmisibilitatea înseamnă că, dacă la variantele precedente o persoană bolnavă putea contamina 3-4 persoane din jurul ei, această variantă britanică reușește să contamineze până la 8-10 persoane din jurul unui pacient confirmat”, a explicat dr. Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca București, pentru TVR 1.

Am putea vedea tot mai mulți tineri care ajung în stare gravă din cauza COVID

El a explicat și că ne putem aștepta la mai multi pacienți tineri care ajung în stare gravă din cauza COVID. Și asta pentru că încrederea că doar peste o anumită vârstă apar formele severe e bazată pe date care nu mai sunt neapărat de actualitate.

ADVERTISING

”Dacă anul trecut toată populația era expusă în același mod la riscul de a se îmbonăvi, acum că multe dintre persoanele vulnerabile au fost deja imunizate, altele au înțeles riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 și se protejează.

Și iată că rămâne populația activă, tânără, care nu este nici imunizată și care respectă mai puțin măsurile sanitare pentru că merg pe ideea că din punct de vedere statistic nu există riscul să dezvolte forme severe. Cu cât vom avea mai multe persoane tinere confirmate cu COVID-19, există și un procent care vor dezvolta forme severe de boală”, a punctat medicul Țincu.

Testarea trebuie să fie ridicată în toată țară

Cât despre faptul că am revenit în mai multe orașe la restricții mai dure, medicul e convins că situația nu e mai bună, dar testarea este mult prea puțină.

ADVERTISING

”Situația este generală în țară, doar că există o testare diferențiată. Sunt localități unde se testează foarte mult, cum sunt Timișoara sau Bucureștiul, și alte zone unde testările sunt de-a dreptul ilare. 20-30 de testări pe zi într-o zonă suficient de largă nu o să ofere niciodată o imagine corectă și completă a evoluției pandemiei.

De aceea, există această discrepanță între anumite zone ale țării, însă acele zone care nu testează fac o imprudență foarte mare pentru că, pur și simplu, pandemia evoluează în mod natural, fără niciun fel de restricție și fără niciun fel de control, iar acele zone se vor trezi la un moment dat cu o creștere exponențială a numărului de cazuri care, pur și simplu, va depăși capacitatea sistemului de sănătate publică”, a avertizat medicul.

Restricțiile dure compensează nerespectarea celor mai ușoare

Dr. Țincu a spus că am ajuns iar la închiderea restaurantelor în interior, pentru că oamenii nu au respectat recomandările inițiale.

”Măsurile sanitare rămân aceleași, însă trebuie să fie respectate cu mai mare strictețe. Distanțarea de 2 metri trebuie să fie prezentă și dacă ne uităm, apropo de măsurile de relaxare, în multe din zonele aglomerate, că discutăm de instituții culturale sau de anumite restaurante, vedem că în unele momete oamenii nu respectă distanțarea.

Purtarea măștii de protecție în restaurante era recomandată, cu excepția momentelor când mâncăm sau bem. Când ne deplasăm, când stăm de vorbă fără să mâncăm, ar fi trebuit să purtăm această mască de protecție. Din păcate, nu au fost respectate în totalitate aceste măsuri și accelerarea transmiterii intracomunitare a stat la baza acestor decizii.

Cu toții suntem epuizați de aceste măsuri, însă ele sunt introduse doar atunci când nu respectăm cu strictețe măsurile sanitare și pandemia accelerează. Autoritățile nu iau în calcul să introducă fără niciun motiv aceste măsuri restrictive, ele compensează lipsa noastră de responsabilitate”, a conchis medicul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇