Au fost depistate primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus în România.
Cele doua cazuri au fost identificate de Medlife. Este vorba despre două persoane din București și Pitești.
"În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României.
Una dintre probe provine de la un pacient din Bucureşti, iar cealaltă este a unei persoane din Piteşti", se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de MedLife.
INSP: Este vorba despre o femeie din Bucureşti, care provine dintr-un focar familial, şi de un cetăţean turc, pentru care nu se ştie sursa infectării
Primul caz este o femeie din municipiul Bucureşti, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (femeia) a fost confirmat cu B.1.351.
Al doilea caz este un bărbat de cetăţenie turcă, având judeţ de infectare Argeş, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată, a arătat INSP.
Crește numărul cazurilor de infectare cu tulpină britanică
Totodată, specialiştii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 77% pe lotul analizat.
Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din Bucureşti - 61 de pacienţi, din Constanţa - 4 pacienţi, din Dâmboviţa - 2 pacienţi şi câte un pacient din Prahova, Ilfov, Galaţi, Cluj şi Teleorman.
Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu, în perioada 20-24 februarie, de la pacienţi infectaţi şi confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcţiile de Sănătate Publică.
Divizia de cercetare MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului, dintr-un total de aproape 600 de probe secvenţiate de la începutul acestui an.
Pe loturile analizate anterior, nu au fost identificate mutaţiile specifice altor tulpini.