Premieră revoluționară în medicină: Un bărbat și-a recăpătat parțial vederea grație unei terapii genetice

Premieră revoluționară în medicină: Un bărbat și-a recăpătat parțial vederea grație unei terapii genetice

Un bărbat orb, care și-a pierdut vederea în urmă cu zeci de ani, din cauza unei boli neurodegenerative, vede din nou, cu un ochi, grație unei terapii genetice experimentale.

Pacientul, un bărbat de 58 de ani, a fost diagnosticat cu „retinitis pigmentosa” acum 40 de ani. Afecțiunea este una progresivă, caracterizată printr-un grup de tulburări genetice moștenite, și duce la pierderea vederii din cauza mutațiilor care fac ca celulele fotoreceptoare sensibile la lumină din retină să se descompună, relatează Science Alert.

ADVERTISING

Boala este una rară, doar unul din 4.000 de oameni fiind afectați. Totuși, la nivel mondial sunt circa două milioane de persoane care suferă de această afecțiune.

Bărbatul în cauză nu mai vedea, percepând doar, slab, lumina. Practic, ochii lui nu mai distingeau decât lumina și întunericul.

În urma unei terapii genetice și a pulsațiilor de lumină menite să-i stimuleze ochiul, acesta a putut vedea din nou cu unul dintre aceștia.

Pe parcursul experimentului, bărbatul a primit injecții în ochiul care era mai afectat, oamenii de știință livrând astfel un adenovirus, o terapie genetică prin care țesutul uman este ”infectat” cu o încărcătură benefică.

ADVERTISING

În final, bărbatul a putut identifica și număra dungile albe de la o trecere de pietoni. Mai mult, pacientul a reușit să perceapă, să localizeze și să atingă diverse obiecte care au fost așezate pe o masă în față sa, inclusiv un caiet, o cană și o cutie cu capse.

Vezi și Încă un risc major din cauza poluării. Iată cum ne distruge ochii – studiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇