Persoanele vaccinate antiCovid și cele care au avut forme severe ale bolii sunt mai protejate în fața noilor variante - studiu

Persoanele vaccinate antiCovid și cele care au avut forme severe ale bolii sunt mai protejate în fața noilor variante - studiu

Persoanele care au fost infectate cu Covid-19 și cele care au dezvoltat forme severe ale bolii prezintă un risc mai mic de a dezvolta forme severe în cazul în care se infectează cu variantele noi de Covid, cum ar fi Delta.

Asta comparativ cu persoanele care au fost bolnave dar care au avut simptome ușoare ale bolii. Concluziile aparțin unui studiu publicat vineri de Science Advances și citat de United Press International.

Probele de sânge prelevate de la pacienții cu COVID-19 și lucrătorii medicali complet vaccinați au arătat, în general, răspunsuri imune mai reduse la varianta Alpha (cea britanică), precum și la tulpinile Beta și Gamma, care au fost identificate mai întâi în Africa de Sud și Brazilia, au spus cercetătorii.

ADVERTISING

În schimb, răspunsul imun este totuși adecvat pentru a combate noile tulpini, chiar dacă e ceva mai redus decât în fața tulpinii originale a coronavirusului.

Studiul

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat nivelurile de anticorpi din probele de sânge recoltate de la 69 de pacienți spitalizați și ne-spitalizați, care au fost infectați cu COVID-19, din Olanda.

De asemenea, au fost prelevate probe și de la 50 de lucrători din domeniul sănătății care au primit ambele doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Probele de sânge au fost colectate la patru până la șase săptămâni după apariția simptomelor de Covid.

Datele au arătat că nivelurile de anticorpi au fost mai mari la pacienții spitalizați cu COVID-19 comparativ cu pacienții care nu au fost internați, deci la cei care au dezvoltat o formă mai gravă a bolii.

Nivelurile erau suficient de mari la pacienții spitalizați pentru a combate o eventuală reinfecție cu varianta Beta. Aceeași protecție o prezentau și persoanele care au fost complet vaccinate antiCovid.

ADVERTISING

Aproape 40% dintre pacienții cu COVID-19 ne-spitalizați, luați în calcul în acest studiu, nu au produs suficienți anticorpi pentru a nu se reinfecta cu varianta Beta, potrivit cercetătorilor.

„Am observat că persoanele cu niveluri ridicate de anticorpi - cei care au avut COVID-19, formă severă sau cei care sunt complet vaccinați - recunosc în general variantele virale mai bine”, a subliniat autorul studiului, Tom Caniels.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇