Oare chiar a reușit UE să vaccineze 70% din populația adultă? Analiză Politico

Oare chiar a reușit UE să vaccineze 70% din populația adultă? Analiză Politico

Vestea lansată de Comisia Europeană cu surle și trâmbițe că UE și-a atins ținta de 70% vaccinare până la sfârșitul verii i-a uimit și pe experții în statistică.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a lăudat cu piatra de hotar reprezentată de imunizarea a 70 de procente din adulții eligibili prezentând-o ca pe o ”mare realizare care ne arată ce putem face când putem lucra împreună”.

Dar o analiză Politico ne explică mai bine care a fost sursa nedumeririi printre experți: Datele de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) arătau marți că nu s-ar fi atins ținta de imunizare încă. Potrivit datelor ECDC, procentul de acoperire era de doar 67,4% în ziua anunțului făcut de Comisie. Între timp, numărul a crescut la 68,7%, dar chiar și această cifră este discutabilă.

ADVERTISING

Pentru a calcula procentul de adulți care au primit prima și a doua doză sau a celor care au rămas nevaccinați, ai nevoie de două variabile: Numărul de doze de vaccin administrate și numărul de adulți din fiecare țară UE. ECDC publică datele în detaliu, listând numărul de vaccinări pe grupa de vârstă, ce tip de vaccin s-a folosit și dacă a fost prima sau a doua doză.

Date de luat în calcul

Dar este greu de verificat cifra exactă. Un lucru care complică aceste calcule este faptul că Germania și Țările de jos nu-și raportează ratele de vaccinare defalcate pe grupe de vârstă către ECDC. Datele publicate pe site-urile lor, însă, îți permit să ghicești, oarecum, care este situația.

ADVERTISING

Un alt lucru care complică aceste calcule este că vaccinul Johnson&Johnson se administrază într-o singură doză, în timp ce restul se administrează în două doze.

Luând în considerare acești factori, ies 245 de milioane de adulți vaccinați. Ceea ce înseamnă cu 11 milioane mai puțin decât cifra expusă de Comisia Europeană, de ”peste 256 de milioane”.

Folosind estimările Eurostat pentru a afla ce înseamnă asta raportat la numărul total de adulți, rezultă un procent de aproximativ 67%.

De asemenea, calculatorul ”Our World in Data”, folosit de organizațiile internaționale - inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății, arată că doar 57,7% din populația totală a UE a fost vaccinată complet până la data de 31 august.

ADVERTISING

Și site-ul ”Head of Data Edouard Mathieu” este sceptic cu privire la afirmația UE că ar fi atins procentul magic de 70% imunizare la nivel de populație.

”Analizând numărul adulților din UE, potrivit celor mai recente estimări ale Organizației Națiunilor Unite, și numărul de persoane vaccinate în diferite grupe de vârstă, din datele existente, nu este plauzibil ca 70% dintre adulți să fie vaccinați deja”, se arată pe portal.

Chiar și ECDC recunoaște lipsa de acuratețe a datelor de pe site-ul său: ”Țările din UE pot urca date în orice moment, dar li se cere un minim de raportare de două ori pe săptămână (marțea și joia). Datele de pe acest site sunt reînnoite o dată la 11 ore, de luni până vineri. Luând în considerare timpul de raportare și timpul de care ECDC are nevoie pentru a procesa aceste date, ar putea să apară unele discrepanțe între cifrele publicate de ECDC și cele prezentate în rapoartele naționale oficiale”.

Așadar, cifrele nu sunt mereu actualizate. Dar astfel de mici întârzieri nu pot explica o diferențe de până la 11 milioane de persoane.

O piatră de hotar sau o cascadorie de PR?

Oricum, ironia situației face că tulpina deosebit de contagioasă Delta se răspândește cu rapiditate în toată Europa și nu prea se simte amenințată de cifra arbitrară de 70% imunizare.

În condițiile în care tulpina Delta reușește să-i infecteze și pe cei complet vaccinați, conceptul de imunitate de turmă nu mai este relevant, chiar dacă vaccinurile rămân în continuare deosebit de eficiente în prevenția spitalizărilor și deceselor.

Oare a fost doar o mișcare de PR și imagine, anunțarea reușitei UE de a atinge o țintă arbitrară de vaccinare la o dată arbitrară din august, pentru care Comisia Europeană a făcut puțină ”gimnastică” statistică folosind datele oficiale ECDC? Cu siguranță că nu a fost cazul, scriu, ironici, jurnaliștii Politico.

Citește și:

Cum a rămas campania de vaccinare din România la mila lui Dumnezeu (analiză Politico)

PNL, în cădere liberă, 34% dintre români ar vota PSD și 14% AUR (Sondaj POLITICO)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇