Pe 12 august, proiectul de OUG privind PNDL 3 – Anghel Saligny a fost trimis ministerelor avizatoare într-o primă formă spre o analiză preliminară. Informația rezultă dintr-o notă transmisă de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, către Secretariatul General al Guvernului – SGG (pe care o puteți consulta integral în partea a doua a textului)
În urma acestor analize preliminare, ministerele emit observațiile lor către inițiator, în vederea unor modificări la proiect.
Pe 17 august, aceste observații ale Direcției Avizare din MJ au fost finalizate. Ele se refereau, spun surse din minister, la constituționalitate, mai precis la lipsa caracterului de urgență al reglementării, fundamentală pentru o OUG, și la chestiuni referitoare la regimul proprietății.
Deși finalizate, aceste observații nu ar fi fost trimise Ministerului Dezvoltării, adică inițiatorului.
Pe 25 august, proiectul de OUG a plecat, în forma originală potrivit adresei, de la inițiator, în forma finală, către toți avizatorii, în vederea avizării de această dată.
Rând pe rând ministerele au avizat documentul după cum rezultă din centralizarea făcută de ministerul Dezvoltării și trimisă la SGG.
Pe 25 august a avizat vice-premierul Kelemen Hunor, pe 26 august ministerele Mediului și al Energiei, pe 1 septembrie (ora 11)- ministerul Finanțelor.
Miniștrii au avizat conform practicii guvernamentale curente pentru celeritate. Adică fiecare pe exemplarul său, exemplarele se reunesc la SGG, iar când se întâlnesc în ședință de guvern miniștrii semnează formal o singură hârtie.
Deci, la 1 sept, potrivit MDLPA, ministerele avizaseră proiectul de OUG, cu excepția Justiției și Transporturilor.
După cum se vede în tabelul de mai sus trimis SGG, ministerele Transporturilor și Justiției apar cu mențiunea “avizare tacită”.
Explicația este în nota cu numărul de înregistrare 104663/01.09.2021 trimisă de ministerul Dezvoltării către SGG.
Aceasta indică numerele adreselor prin care proiectul a fost trimis spre avizare ministerelor, dar și faptul că, potrivit Regulamentului privind regulile de avizare, depășirea termenelor de avizare prevăzute de Regulament reprezintă aviz tacit, fără a mai fi nevoie de altă formalitate.
Pentru Transporturi se aplică termenul de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării la minister a proiectului, termen împlinit marți, 31 august, ora 24.
Pentru Justiție, termenul de avizare este de 4 zile de la data înregistrării proiectului - s-ar fi împlinit miercuri, 1 septembrie, ora 24.
În seara zilei de 1 septembrie, ministrul Justiției trimite la SGG o notă în care arată că nu a primit proiectul cu avizele de la restul ministerelor, deci procedura solicitării de aviz nu ar fi fost îndeplinită.
Totuși, Stelian Ion nu decide restituirea proiectului de OUG la ministerul Dezvoltării, ci trimite ministrului Dezvoltării o notă similară celei trimise la SGG.
A doua zi, pe 02.09. 2021, dl ministru Stelian Ion părăsește ministerul prin revocare. Ministrul Cseke Attila îi trimite spre avizare proiectul noului ministru interimar al Justiției, care pe 03.09 dă aviz pozitiv cu observații.
Surse din minister spun că observațiile sunt indentice cu cele formulate încă din 17 august de Directia Avizare în cadrul verificării preliminare.
Tot pe 2 septembrie, directoarea Direcției de avizare Raluca Spoeală, numită prin delegare de ministrul Ion, solicită încetarea delegării în funcție începând cu data 03.09.2021. Documentul a fost publicat pe Facebook de fostul secretar de stat în MJ, deputatul PNL Cristian Băcanu.
Solicitarea dnei Spoeală a fost aprobată de ministrul interimar Lucian Bode pe 03.09.2021.
Reamintim că pe 1 septembrie, Ministerul Justiţiei a transmis, că ”nu au fost parcurşi toţi paşii legali prevăzuţi de HG 561/2009 privind elaborarea şi avizarea actelor normative”, în legătură cu PNDL 3.
”Ministerul Justiţiei nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind programul „Anghel Saligny” (PNDL 3). Ministerul Justiţiei nu se află, în acest moment, în situaţia de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurşi toţi paşii legali prevăzuţi de HG 561/2009 privind elaborarea şi avizarea actelor normative”, a transmis Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.
Alte informații relevante pe subiect:
Cronologia, misterele și faptele crizei dincolo de manipulări și mari emoții