Pacienții cu boli cronice ar putea fi vaccinați în baza unei scrisori medicale mai vechi pe care o prezintă la fața locului

Pacienții cu boli cronice ar putea fi vaccinați în baza unei scrisori medicale mai vechi pe care o prezintă la fața locului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Platforma de vaccinare antiCOVID ar putea permite oricui să se programeze, astfel încât pacienții cu boli cronice să beneficieze de vaccin în baza unui document prezentat la centrul de vaccinare, susține dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

”În ceea ce privește pacienții cronici care nu apar în baza de date, fie medicul de familie sau medicul curant validează persoana ca fiind cu boală cronică, fie se face programare prin call center cu prezentarea documentelor la centrul de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, despre opțiunile pe care le au oamenii acum.

ADVERTISING

”Baza națională de asigurări de sănătate nu e consistentă”, a recunoscut medicul într-o intervenție video la TVR1.

”Cei care vor, pot suna în call center sau se pot programa direct. Încercăm să facem posibilitatea ca orice persoana sa poată fi programată (inclusiv prin platformă - n.red.) și să prezinte la centrul de vaccinare un document, o scrisoare medicală mai veche, un act de externare”, care să dovedească pe loc la vaccinare boala, a explicat el.

De ce ne putem programa doar pentru următoarele 20 de zile?

Se pare că autoritațile iau în considerare deschiderea unui număr suplimentar de centre de vaccinare, ceea ce va permite celor care nu au gasit acum un loc să găsească locuri și mai departe de 20 de zile.

ADVERTISING

”Evaluăm posibilitatea de deschiderea unui număr de centre de vaccinare, unde să se poată face programări dincolo de 20 de zile”, a spus Gheorghiță.

El a explicat și rațiunea alegerii celor 20 de zile. ”Din ziua 21 deja intra cei care au avut prima doza acum 21 de zile și fac rapelul”.

”Ne dorim prin colaborare cu STS să existe o listă de așteptare care sa permită programarile respective. Pacientul să selecteze centrul dorit, iar sistemul face alocarea respectând procentul 75% persoane vulnerabile, respectiv 25% personal esențial. Dacă nu există un loc liber, se face o realocare în judetul de rezidență”, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, care promite că va încerca să facă platforma de programare mai prietenoasă.

ADVERTISING

Planuri de vaccinare mobilă

Despre modul în care se va acționa cu echipele mobile, Gheorghiță vorbește despre două opțiuni. Prima dintre ele este deplasarea echipelor la centrele rezidențiale, medico sociale.

Cea de-a doua, atunci când pacientul este imobilizat la domiciliu, există varianta vaccinării întregii familii care locuiește acolo pentru a nu irosi doze (având în vedere că dozele sunt scoase din lanțul de frig și trebuie consumate).

”Medicul de familie se va adresa unui centru de vaccinare, va lua dozele și va merge personal și va efectua vaccinarea”, a explicat Gheorghiță, menționând că în aceste cazuri nu este necesară programarea prin platformă.

Raportul persoane vulnerabile/lucrători esențiali se respectă

În ceea ce privește succesul celei de-a doua etape, medicul Gheorghița este optimist și apreciază că lucrurile merg spre bine

”Raportul de 3 la 1 în favoarea persoanelor vulnerabile este un procent care se respectă: peste 70% din persoanele deja programate sunt persoane care aparțin grupei a 2-a. Dintre acestea, peste 65% sunt peste 65 de ani sau cu boli cronice și 25% desfășoară activități esențiale”, spune acesta.

Citește mai multe despre etapa a II-a de vaccinare:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇