Medicul Virgil Musta arată care sunt avantajele şi dezavantajele vaccinării împotriva COVID-19

Medicul Virgil Musta arată care sunt avantajele şi dezavantajele vaccinării împotriva COVID-19
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a explicat, într-o postare pe Facebook, care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele vaccinării împotriva COVID-19 şi a transmis că el deja a primit şi cea de-a doua doză de vaccin, rapelul.

”Aş dori să spun, chiar de la început, două lucruri:

  1. Vaccinarea nu este obligatorie şi este firesc să fie aşa.
  2. Este absolut normal şi chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul anti COVID-19, pentru a ne informa, astfel încât să decidem în cunoştinţă de cauză.

Medicii din prima linie primesc a doua doză de vaccin antiCOVID: Este pașaportul nostru pentru libertate! (Video)

Este însă esenţial să alegem cu atenţie sursele de informare, iar pentru asta, recomandarea mea este să apelăm la specialiştii în domeniu: medici epidemiologi, infectioniştii şi specialiştii în sănătate publică şi medicii de familie.

Este foarte logic să procedăm astfel. Spre exemplu, dacă doresc să-mi fac o instalaţie electrică bună şi sigură la casă (să nu ia foc etc), atunci nu mă duc la tâmplar sau la zugrav. Poate ştiu şi ei câte ceva despre instalaţii, dar nu suficient şi nu am încredere că vor face o treabă bună şi sigură.

ADVERTISING

La fel, când este vorba de SĂNĂTATEA TA, nu te poţi lăsa influenţat de părerile sau postările persoanelor care nu au pregătirea şi experienţa necesară în domeniul respectiv, pentru că îţi pot face mai mult rău”, îşi începe medicul Virgil Musta mesajul pe Facebook.

STS anunţă că peste 200.000 de persoane din etapa a doua s-au programat pentru vaccinare antiCOVID

Care sunt sursele credibile

Sursele credibile, spune Musta, sunt site-urile oficiale în domeniu, dar şi opiniile specialiştilor în domeniu.

Medicul transmite că el nu doreşte să convingă pe nimeni să se vaccineze şi a împărtăşit experienţa sa, după vaccinare.

Streinu-Cercel spune că masca va rămâne obligatorie până în 2023

”Eu nu doresc să conving pe nimeni să se vaccineze, mi-am propus doar să încerc să vă ajut în perioada următoare cu răspunsuri la unele întrebări pe care este normal să le aveţi sau să vă pun la dispoziţie surse corecte, astfel încât să puteţi lua cea mai bună decizie pentru sănătatea d-voastră şi a celor dragi. Aş dori să împărtăşesc cu voi experienţa mea personală, de până acum, legată de acest vaccin, precum şi modul în care eu am pus în balanţă informaţiile pentru a lua o decizie. Eu m-am vaccinat deja (astăzi chiar cu a doua doză) şi nu am avut până în momentul de faţă nicio reacţie adversă sau alt incident”, scrie Musta.

ADVERTISING

Doctorul scrie că a aşteptat cu mare nerăbdare acest vaccin, mai ales că personal a simţit din plin această pandemie.

Puțin peste 2.000 de cazuri noi de Covid, dintre care 700 sunt în București

”Am aşteptat cu mare nerăbdare să apară cât mai repede un vaccin aprobat de toate instituţiile abilitate, pentru că eu am simţit din plin ce înseamnă această pandemie şi ştiu că doar un vaccin poate face ca lucrurile să nu continue ca şi până acum pentru noi toţi. Cu toate acestea, înainte de a decide dacă să mă vaccinez sau nu, am pus şi eu în balanţă avantajale vaccinării, riscurile vaccinării, precum şi riscurile la care mă expun dacă nu mă vaccinez”, a scris Musta.

Ce riscuri presupune refuzul

Potrivit lui Musta, riscul refuzului de a face vaccinul este de a face boala sub o formă medie sau critică.

”Dacă nu mă vaccinez: mai devreme sau mai tarziu voi face boala. Riscul de a face o formă medie sau severă de boala este de peste 20%, riscul de a face o formă critică cu necesar de terpie intensivă este între 5-10%, iar riscul de a deceda este de 4-5%. În plus, peste 50% dintre cei care fac boala în formă medie şi severă rămân cu sechele pulmonare, cardiace, neurologice sau altele boli, care îmi vor crea probleme toată viaţa.

ADVERTISING

Vaccinurile antiCOVID modifică ADN-ul? Cum răspunde Ministerul Sănătății

Am văzut simptome post-covid persistente, precum astenie marcată, oboseală, subfebrilităţi, transpiraţii intense, furnicături, insomnii, diferite dureri, mai ales de cap şi chiar la o serie de persoane care au facut forme uşoare de boală, simptome care te pot chinui în continuare”, a scris Musta.

Avantajele vaccinării

În cazul vaccinului, scrie Virgil Musta, fie boala poate fi făcută sub o formă uşoară, fie nu va fi făcută deloc. Riscul de a face o formă severă sau mortală este redus la zero, la fel şi riscul de a rămâne cu sechele. Un alt avantaj este că cel care face vaccinul va putea călători liber în întreaga lume.

Premierul Cîţu spune că programările la vaccinare merg bine. Peste 50% dintre cei programaţi în Etapa a ll-a au peste 65 de ani – statistică STS

De asemenea, Musta a prezentat şi lista de posibile reacţii adverse, după administrarea vaccinului împotriva COVID-19, reacţii care se regăsesc şi în prospectul vaccinului Pfizer.

”Analizând cele de mai sus, pentru mine decizia de a mă vaccina a devenit foarte clară, pentru că am decis că nu se compară riscul de a face o boală severă şi a rămane cu sechele cu riscul de a face o reacţie uşoară şi trecătoare. Când vă evaluaţi riscul vaccinării, evident că trebuie să luaţi în considerare şi eventualele boli cronice pe care le aveţi. Alergiile multiple şi mai ales prezenţa în istoric a unui şoc alergic sau bolile autoimune severe, în forme active pot reprezenta contraindicaţii de vaccinare, deci un risc pentru vaccinare. Vă recomand să vă consultaţi cu medicul specialist care vă monitorizează şi vă tratează, indiferent de afecţiunea pe care o aveţi, pentru a lua decizia corectă”, îşi continuă medicul postarea.

România, într-o singură zi, de la scepticismul legat de vaccinare la criza de ser. De ce trebuie ținut cont atunci când faci o programare online?

E recomandată vaccinarea în caz de boală cronică

Virgil Musta arată că pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomandare de vaccinare, la fel şi pentru categoria de persoane care au peste 65 de ani.

”Pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomadare de vaccinare, pentru că tocmai aceste boli reprezintă principalii factori care pot contribui la o formă gravă a bolii în cazul în care contractaţi virusul SARS-CoV-2! Diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice avansate ( BPCO), neoplaziile, insuficienţa renală cronică, cirozele hepatice indiferent de cauze (dar şi alte boli cronice ne-enumerate aici) reprezintă factori de risc în evolutia severă a infecţiei SARS CoV-2.

Pot dona sânge imediat după vaccinarea antiCovid? Cum răspunde Ministerul Sănătății

De asemenea, vârsta de peste 65 de ani reprezintă factor de risc, deci reprezintă recomandare pentru vaccinare. Să nu uităm că aproape toate persoanele au fost vaccinate la viaţa lor, chiar dacă vorbim de vaccinuri dezvoltate cu zeci de ani în urmă, iar efectele adverse au fost minime, pe când beneficiile au fost evidente: au fost eradicate o mulţime de boli din cauza cărora înainte se murea pe capete”, mai scrie Musta.

În final, medicul Virgil Musta arată că ”între timp, noile cunoştinte şi tehnologii au creat premizele obţinerii unor vaccinuri mult mai eficiente şi mai sigure”, astfel că este important ca oamenii să se informeze corect şi să ia cea mai bună decizie pentru sănătatea lor şi a celor din jur.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇