Pacienții cronici cer Ministerului Sănătății ca personalul medical să fie vaccinat 100%: Arătați respect și nu ne puneți în pericol

Pacienții cronici cer Ministerului Sănătății ca personalul medical să fie vaccinat 100%: Arătați respect și nu ne puneți în pericol

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) cere Ministerului Sănătății să ia orice măsuri se impun pentru ca personalul medical să fie 100% vaccinat anti-COVID.

COPAC atrage atenția, într-un comunicat de presă, că pacienții cronici pot dezvolta complicații ce le pot fi letale, astfel că trebuie garantat că persoanele care lucrează în sistem și vin în contact cu pacienții nu îi expun îmbolnăvirii.

”Vaccinarea profesioniștilor din sănătate ridică în primul rând o problemă legată de sigurața pacienților. Numeroși pacienți cronici sunt la risc de a dezvolta complicații ale unor boli infecțioase transmisibile, inclusiv COVID-19.

Anumiți pacienți, de exemplu, persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimmune sau transplant sunt vulnerabile la infecții în general. Mai mult, anumiți pacienți nu pot fi vaccinați din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepția persoanelor care au contraindicații de vaccinare”, se arată în comunicatul COPAC.

Asociația atrage atenția că deja mulți pacienți croici nu au avut acces la servicii medicale din cauza pandemiei și a modului în care a fost organizat sistemul pentru a face față COVID-19.

”Pandemia COVID-19 a sporit vulnerabilitatea acestor pacienți. Mulți au avut întârzieri în diagnosticare sau probleme în continuitatea tratamentului. Potrivit studiilor COPAC, 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic din teamă sau din lipsa accesului.

Pe măsură ce restricțiile au fost ridicate, pacienții cronici continuă să fie îngrijorați în legătură cu siguranța lor. Ei sunt cea mai vulnerabilă categorie în această perioadă și nu trebuie să uităm că vine valul 4 al pandemiei. Ne confruntăm cu accesul îngreunat la diagnosticare, tratament și monitozare.

De multe ori pacienții așteaptă în căldură sau în frig în fața spitalului ore în șir. De fiecare dată, pacienții au fost obligați să se testeze, uneori pe banii lor pentru a respecta siguranța personalului medical. De aceea, vă rugăm să arătați același respect pacienților și să nu îi puneți în pericol”, se mai arată în comunicat.

COPAC precizează că astfel se alătură și susține astfel o inițiativă a European Patient Forum, al cărui membru este, de a solicita tuturor statelor Uniunii Europene protejarea pacienților prin asigurarea vaccinării personalului medical.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇