Orban s-a întâlnit cu sindicatele din Sănătate: Măsuri de protecție sanitară și mai mulți bani

Orban s-a întâlnit cu sindicatele din Sănătate: Măsuri de protecție sanitară și mai mulți bani

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas s-au întâlnit, marți dimineață, cu premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă sistemul sanitar.

Discuțiile de azi vin după ce, săptămâna trecută, zeci de cadre medicale, îmbrăcate în combinezoane, au protestat în fața Guvernului, nemulțumite de condițiile de muncă și de salariile primite.

Membrii Sanitas spun că au primit azi promisiuni din partea premierului și ministrului Sănătății pentru rezolvarea unor solicitări, iar pentru altele vor mai urma discuții.

ADVERTISING

Astfel, Orban și Tătaru au promis, printre altele, că vor asigura materiale de protecție pentru toate cadrele medicale care luptă cu noul coronavirus, precum și rezolvarea unor probleme de natură salarială.

”O parte dintre solicitări au fost rezolvate, pentru celelalte vor mai urma discuții. Sunt măsuri care vor întări DSP-urile în următoarea perioadă.

Ni s-a promis plata unor drepturi de natură salarială, va fi emisă o OUG care sa reglementeze plafonul de 35% la ordonatorii de credite pentru unitățile sanitare, măsuri de protecție a salariaților, clare, care să asigure materiale sanitare pentru toți cei care se află în prima linie în lupta cu COVID-19.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Va exista posibilitatea de modificare a condițiilor de muncă pentru spitalele care tratează pacienții COVID, raportarea sporurilor la salariul de bază actual, creșterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar care au rămas la salariul din 2018”, au declarat reprezentanții Federației Sanitas, după întâlnire.

Sanitas: Colegii din DSP sunt depășiți de situația actuală

Aceștia au precizat că sunt mulțumiți că s-a deblocat dialogul social și speră că, într-un final, toate problemele cu care se confruntă vor fi rezolvate.

ADVERTISING

”Suntem mulțumiți că s-a deblocat dialogul, sperăm să rezolvăm toate problemele, sunt multe. Sunt probleme pentru colegi din DSP, sunt depășiți de situația epidemiologică actuală.

E un deficit de personal, mai ales în secțiile ATI, insistăm pentru reducerea programului de lucru, mai multe zile de concediu, pentru că oamenii trebuie să se refacă. Nu renunțăm la ideea de a ne așeza la masă și a discuta în continuare despre probleme”, au mai afirmat reprezentanții Sanitas.

Protest în combinezoane în fața Guvernului

Săptămâna trecută, zeci de medici și asistente, îmbrăcați în combinezoane, au protestat în fața Guvernului și au depus un memorandum în care își arătau nemulțumirile:

  • Reluarea dialogului social instituționalizat la toate nivelurile
  • Emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel național
  • Acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea epidemiei (55%-85%) pentru toți salariații care lucrează cu pacienți COVID-19 și suspecți
  • Adaptarea condițiilor de muncă la situația epidemiologică actuală
  • Creșterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar ca o recunoaștere firească a efortului și meritelor salariaților din sistem
  • Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual
  • Acordarea stimulentului de risc pentru toți salariații din sănătate aflați în activitate în aceasă perioadă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇