Doar 1% din totalul medicilor din România sunt infecționiști. Zeci de spitale se confruntă cu o lipsă acută de astfel de cadre

Doar 1% din totalul medicilor din România sunt infecționiști. Zeci de spitale se confruntă cu o lipsă acută de astfel de cadre

În România, doar 1% din totalul medicilor sunt infecționiști, iar 20 de județe au sub zece astfel de cadre medicale.

În Ilfov, Ialomiţa, Tulcea, Giurgiu și Mehedinţi există doar un medic sau doi infecţionişti, specialişti în tratamentul pacienţilor cu COVID-19, arată o analiză realizată de Ziarul Financiar.

Arafat explică de ce e necesară detaşarea medicilor: Sunt infectaţi, intră în izolare. Cine lucrează?

„A crescut foarte mult necesarul, cu atât mai mult cu cât nu avem acoperire la nivel naţional, sunt încă spitale care nu au propriul infecţionist sau au eventual contracte de colaborare şi atunci este clar o nevoie crescută în acest domeniu“, a spus medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Militar Carol Davila din Bucureşti.

ADVERTISING

În unele spitale s-a apelat la secțiile de epidemiologie sau pneumologie, medicii specialişti din aceste ramuri ocupându-se de pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu noul coronavirus.

Bilanț coronavirus: 681 de cazuri, din nici 9.000 de teste. Record de pacienți internați la ATI (Infografice)

Este și cazul județului Mehedinți, care are 241.000 de locuitori și doar 2 medici infecționiști.

În schimb, Bucureștiul are un sfert din totalul medicilor infecţionişti din ţară: 180 de specialişti. Urmează Cluj, cu 53, Iaşi cu 43 de medici infecționiști, şi Timiş, cu 38.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇