Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a prezentat joi seara situația gravă în care se află sistemul de sănătate publică, din punct de vedere al epidemiologilor. Mai exact, în România avem doar 400 de specialiști, din care aproape trei sferturi sunt angajați în mediul privat.
”Toate DSP-urile în acest moment au puțini specialiști, că au fost într-o oarecare măsură deprofesionalizate. În acest moment ce se lucrează la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt acele detașări în fiecare DSP de personalul care e nevoie.
Avem 400 de epidemiologi, dar doar 108 sunt în unitățile publice de stat, ceilalți sunt în unități private. Ei trebuie convinși să colaboreze în acest moment.
Nu e o problemă care e de acum 4 sau 5 luni, este o problemă mai veche care trebuie rezolvată. Suntem într-un moment de război și trebuie să adaptăm resursele pe care le avem”, a declarat Nelu Tătaru, la Antena3.
Ministrul a precizat că se va ajunge la detașările de personal medical de specialitate dacă situațiile nu se rezolvă prin voluntariat.
”Intenția mea este aceasta (de detașare - n.red.). Este o comisie condusă de dl. dr. Arafat care se ocupă de asta. Dar întâi avem identificările de profesioniști, precum și solicitarea de voluntariat.
În măsura în care vom ajunge să nu avem acești profesioniști prin voluntariat, vom face aceste detașări conform legii”, a mai spus ministrul.
Câte teste de COVID poate face România
Tătaru a vorbit și despre nivelul de testare, precizând că mare parte a creșterii a fost dată de testarea la cerere a celor care vor să plece în vacanță.
”Avem 133 de puncte de testare în care putem face, dacă se lucrează în flux continuu, poate în 3 ture, 27-28.000 de teste pe zi.
După cum ați văzut capacitatea a crescut odată cu apariția acelor solicitări contra cost a celor care pleacă în concediu”, a mai spus ministrul.