OMS recomandă noi medicamente pentru COVID-19: unul e deja în România, dar e scump și stocurile sunt mici

OMS recomandă noi medicamente pentru COVID-19: unul e deja în România, dar e scump și stocurile sunt mici

Două noi medicamente pentru tratarea infecţiei de COVID-19 au fost recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Este vorba despre baricitinib, cunoscut sub numele de Olumiant (descriere EMA), un medicament oral utilizat în mod obişnuit pentru a trata artrita reumatoidă în cazul pacienţilor cu simptome severe sau critice. În plus, un alt tratament recomandat se bazează pe administrarea de corticosteroizi.

  • Oluminat se găsește și în România, însă la verificarea într-o rețea cunoscută de farmacii apare cu „Stoc critic” sau „Indisponibil” și costă peste 4.000 de lei cutia. Se eliberează pe bază de rețetă.
ADVERTISING

De asemenea, OMS a recomandat, încă de acum câteva luni, utilizarea medicamentului cu anticorpi antivirali monoclonali - Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology şi GSK - pentru tratarea simptomelor uşoare sau moderate la pacienţii cu risc crescut de spitalizare, inclusiv la pacienţii în vârstă, imunocompromişi şi nevaccinaţi.

Recomandările vin pe măsură ce cazurile cresc în întreaga lume pe fondul răspândirii noii tulpini Omicron. Acestea ar putea servi în special ţărilor cu venituri mai mici care luptă din greu să ţină sub control boala din cauza lipsei vaccinurilor şi a altor necesităţi medicale.

ADVERTISING

Măsura în care aceste medicamente vor salva vieţi depinde de cât de disponibile şi de accesibile vor fi”, a spus organizaţia într-un comunicat.

Recomandările se bazează pe cercetări provenite din şapte studii care au implicat peste 4.000 de pacienţi ce au prezentat o gamă largă de simptome COVID-19.

Experţii au analizat şi ruxolitinib (Jakavi) şi tofacitinib (Xeljanz), însă, având în vedere efectele lor incerte, OMS a făcut o recomandare condiţionată împotriva utilizării lor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇