Omicron a înlocuit tulpina Delta, iar valul 5 se va încheia în primăvară, dacă nu intervine o subvariantă nouă și mai contagioasă - studiu Medlife

Omicron a înlocuit tulpina Delta, iar valul 5 se va încheia în primăvară, dacă nu intervine o subvariantă nouă și mai contagioasă - studiu Medlife

Secvențierile realizate aleatoriu în laboratoarele MedLife arată că 100% din cazurile de Covid-19 testate în ultima perioadă în România au fost cauzate de tulpina Omicron a SARS-CoV-2. Varianta Delta pare să fi dispărut complet din peisaj, însă o subvariantă a Omicron numită BA.2 ridică încă semne de întrebare, pentru că este și mai contagioasă.

Cercetătorii sunt totuși optimiști, pentru că au fost depistate până acum puține cazuri date de subvarianta „mai rea” de Omicron, astfel că există șanse ca de săptămâna viitoare să vedem o descreștere a numărului de îmbolnăviri și în această primăvară să ieșim din valul 5 al pandemiei.

ADVERTISING

Din cele peste 400 de probe secvențiate de la începutul valului 5, pe lotul studiat în ultima săptămână, procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%. Doar 3 cazuri au fost identificate cu subvarianta BA.2 pe lotul curent de studiu, informează MedLife într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

3
Foto: MedLife

Varianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pare să piardă teren. Sunt șanse destul de mari ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul 5 să se încheie în această primăvară”, arată experții MedLife.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totuși, o schimbare de ritm în ceea ce privește răspândirea subvariantei Omicron BA.2 ar putea prelungi valul 5 al pandemiei și în România, atrag ei atenția.

Pentru moment, această subvariantă pare să aibă o rată lentă de răspândire: din cele 94 de probe secvențiate, toate au fost identificate cu Omicron, în cazul a 3 probe fiind identificată subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron. Față de ultimul lot secvențiat în urmă cu două săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a crescut de la 2 la 3. Pe lotul studiat în această etapă nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

Probele secvențiate de MedLife provin din București, Brăila, Bacău, Constanța, Galați, Ialomița, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești și Târgoviște. Potrivit raportului, probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din București (2) și Bacău (1).

ADVERTISING

„Deși această nouă subvariantă este în atenția unui număr tot mai mare de țări și chiar a devenit dominantă în Danemarca sau câteva regiuni din India, în România pare să aibă o evoluție lentă, cel puțin acest lucru se observă pe loturile noastre de studiu în acest moment.

Astfel, dacă în urmă cu 2 săptămâni am identificat 2 cazuri, pe lotul studiat în această săptămână am identificat 3 cazuri cu subvarinta BA.2. Următoarele 2 săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiași parametri, atunci sunt șase mari ca traiectoria prognozată de către autorități cu privire la evoluția valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonatorul studiului de secvențiere realizat de MedLife.

Până în prezent, autoritățile au raportat doar 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1.487 de Omicron. Așa cum arată și datele obținute de MedLife prin secvențiere, varianta BA.1 este, în continuare, dominantă în România.

În orice caz, cei de la MedLife vor ține în continuare situația sub observație și vor să determine, în plus, care este numărul real al românilor care s-au îmbolnăvit de Covid-19.

“Dacă ne raportăm la varianta inițială Omicron, BA.1, dată fiind dinamica din ultima perioadă, cel mai probabil că ne apropiem de vârful acestui val.

Totodată, până în luna martie ne dorim să avem o perspectivă cât mai clară a numărului de români trecuți prin infecție cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul că România a testat mai puțin decât alte țări din nordul și vestul Europei, așadar, ne așteptăm ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va măsura, cu o marjă de eroare de +-5%, câți dintre locuitorii României au trecut sau vor trece prin boală”, a declarat Mihai Marcu, președinte & CEO MedLife Group.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇