Rafila spune că pacienții care ajung la ATI ar fi infectați cu Delta, nu cu Omicron

Rafila spune că pacienții care ajung la ATI ar fi infectați cu Delta, nu cu Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că se fac secvenţieri de la pacienţii aflaţi în secţiile ATI, plecând de la presupunerea că aceştia sunt infectaţi cu varianta Delta, nu Omicron.

”Săptămâna aceasta am început un studiu în toate secţiile sau în majoritatea secţiilor de Terapie Intensivă. Vom preleva probe de la aceşti pacienţi, le vom secvenţia şi vom ştii cu exactitate care este proporţia de cazuri Omicron şi care este proporţia de cazuri Delta în rândul pacienţilor cu forme grave şi lucrul ăsta o să ne confirme dacă supoziţia noastră este cea corectă”, a declarat Alexandru Rafilala TVR 1.

ADVERTISING

Întrebat despre noua tulpină, BA2, Rafila a explicat că în România s-au făcut primele 13 secvenţieri pentru depistarea acesteia.

”Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină, care în unele ţări se răspândeşte în paralel cu Omicron clasică, să spunem aşa.

Vedeţi că virusul evoluează permanent, singura diferenţă care nu este încă confirmată, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate care se pare că şi mai mare decât la Omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvenţiate până în momentul de faţă cu această nouă tulpină”, a declarat Rafila.

ADVERTISING

Ministrul Sănătăţii nu a exclus ca noua tulpină să se extindă şi în România.

”Este posibil să se extindă şi în România, dar atât timp cât nu produce o boală mai gravă, nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătăţii publice”, a mai declarat Rafila.

1.146 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 au fost confirmate în România până în 30 ianuarie, iar dintre acestea 248 au fost înregistrate în săptămâna 24-30 ianuarie, arată raportul publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

ADVERTISING

Totodată, la 13 persoane a fost detectată sub-varianta BA.2 a Omicron, considerată şi mai contagioasă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇