Omicron aproape a dus la dispariția Delta, în Anglia, unde produce 99% din cazuri. În majoritatea cazurilor e vorba de reinfectări

Omicron aproape a dus la dispariția Delta, în Anglia, unde produce 99% din cazuri. În majoritatea cazurilor e vorba de reinfectări

Tulpina Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 aproape că a înlocuit complet varianta Delta în Anglia, conform rezultatelor unui nou studiu, iar marea majoritate a cazurilor par să fie reinfectări.

Monitorizarea realizată lunar la Imperial College din Londra a luat în calcul peste 100.000 de teste PCR făcute în Anglia, între 5 și 20 ianuarie, iar secvențierile arată că doar 1% din infectări mai sunt cauzate de tulpina Delta, în vreme ce 99% din cazuri sunt cu Omicron, arată CNBC.

„Am observat un nivel fără precedent al infectărilor cu SARS-CoV-2 în Anglia, în ianuarie 2022, precum și înlocuirea aproape completă a tulpinii Delta cu Omicron”, notează autorii studiului.

ADVERTISING

Mai mult, aproape 70% dintre participanții la studiu testați pozitiv în ianuarie spun că au mai avut rezultate pozitive și la alte teste, iar 7,5% cred că au mai avut virusul, dar n-a ieșit la teste.

Cercetătorii nu sunt siguri dacă este vorba de atât de multe reinfectări sau este același episod de boală înregistrat de mai multe ori.

Datele disponibile despre Omicron arată că protecția oferită de trecerea prin boală nu este la fel de eficientă ca la tulpinile anterioare. De altfel, nici protecția oferită de vaccinuri față de infectare nu este la fel de mare, iar autoritățile britanice spun că riscul de reinfectare cu Omicron este de 5,4 ori mai mare decât în cazul Delta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vaccinarea (inclusiv cu booster) rămâne principala armă de apărare împotriva Covid-19 având în vedere nivelul ridicat de protecție împotriva spitalizării. Totuși, s-ar putea să fie nevoie și de alte măsuri, pe lângă vaccinare, dacă rata foarte ridicată a infectărilor cu Omicron va persista, deși această tulpină are un risc mai scăzut de a cauza forme grave ale bolii”, mai spun cercetătorii de la Imperial College.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇