- Potrivit mai multor rapoarte, virusul SARS-CoV-2 este asociat cu complicații neurologice.
- Record de infectări într-o singură zi, în România. Toată țara roșie, dar nu se decid noi restricții.
- Se înregistrează focare de infecții printre medici și asistente, dar nu există o criză de personal sanitar.
- A treia doză de vaccin mărește amploarea răspunsului imun, conform ultimelor studii.
- Noua variantă infectează și persoanele vaccinate, dar acestea din urmă, mai ales cele care au și doza booster, nu fac forme grave de boală.
În România s-a înregistrat un record de infectări, dar autoritățile au anunțat că nu vor impune noi restricții. Școlile rămân deschise, deși tot mai mulți elevi învață online din cauza numărului mare de îmbolnăviri.
Roxana povestește că tatăl ei este în secția de Terapie Intensivă de 19 zile “pentru că a ajuns la spital cu o saturația de oxigen de doar 70%”.
Ea spune că plămânii nu sunt atât de afectați, dar e înspăimântată de “degradarea neurologică”.
“A fost internat într-o zi de vineri, iar duminică nu mai vorbea. În următoarea miercuri, am mers la el în vizită. M-a recunoscut într-un final, dar am rămas șocată că nu vorbea deloc. Îi citeam pe buze ce voia sa-mi spună”, a scris Roxana Boboc-Enoiu, pe Facebook, în grupul public “Covid, împărtășim experiențe”.
“Medicii spun că rareori e conștient, că nu cooperează și că lor nu le spune nimic. Nici măcar nu știe unde este, nu mănâncă și nici apă nu poate să bea. Sâmbătă am fost din nou la el. La fel, îi citeam pe buze ce voia să-mi spună. L-am găsit destul de conștient”, a mai povestit Roxana.
Sunt mii de postări pe rețelele sociale în ultimele zile ale unor oameni îngrijorați care pun întrebări despre simptome specifice, despre cum se citește rezultatul unui test rapid, despre cum s-au îmbolnăvit și cum se simt.
Sistemul sanitar nu e încă în pericol
Al cincilea val pandemic a lovit din plin, iar infectările cu Omicron au bătut toate recordurile din ultimii doi ani. În data de 26 ianuarie s-au înregistrat 34.255 de cazuri. E adevărat, dintr-un număr record de teste, 108.937, atât PCR, cât și rapide, antigen.
“Potrivit mai multor rapoarte și studii, virusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, este asociat cu complicații neurologice. Aceste complicații pot afecta atât sistemul nervos central, cât și pe cel periferic. Manifestările neurologice pot fi nespecifice, cum ar fi cefaleea, starea psihică alterată și mialgia sau boli și afecțiuni specifice care necesită asistență medicală imediată”, se arată într-un studiu științific, publicat de revista de specialitate “Neurology International”, în luna martie 2021.
Din păcate, Covid-19 produce complicații neurologice la mulți bolnavi.
Conform datelor anunțate de spitale, în acest moment, sistemul sanitar nu e în pericol. Se înregistrează focare de infecții printre medici și asistente, dar nu există o criză de personal.
Cea mai mare problemă apărută e în zona Direcțiilor de Sănătate Publică. Unele dintre ele, cum ar fi cea din București și Cluj, nu fac față solicitărilor și apar întârzieri atât în ce privește testarea la domiciliu, cât și cea gratuită, din centrele specializate.
A treia doză de vaccin rezistă asaltului Omicron
“…am avut cel mai mare număr de cazuri înregistrate. Ne așteptam…să atingem acest număr pentru că ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost un pic mai redusă, iar azi (26 ianuarie - n.red.) s-au efectuat, pentru prima dată în România, aproape 110.000 de teste, drept pentru care am avut circa 34.500 de cazuri de îmbolnăviri. Acest număr… este preocupant, dar nu putea fi exclus din scenariile pe care Ministerul Sănătății şi INSP le-au prezentat de acum două săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, comentând recordul de infectări.
Tot în data de 26 ianuarie, au fost raportate 94 de decese, cel mai mare număr de persoane care și-au pierdut viața într-o singură zi în valul al cincilea de pandemiei.
De asemenea, a crescut și numărul de internări la ATI, 692 de persoane având nevoie de terapie intensivă, 585 dintre aceștia fiind nevaccinați, adică 84%.
Nu există date cu privire la numărul de doze făcute de persoanele vaccinate, ajunse la ATI, dar ultimele studii arată cu boosterul (a treia injecție) de la Pfizer și Moderna protejează împotriva Omicron.
Noua variantă infectează și persoanele vaccinate, dar acestea din urmă, mai ales cele care au și doza booster, nu fac forme grave de boală.
“O a treia doză de vaccin reconstruiește acea linie de protecție imună împotriva Omicron, dar, la fel de important, crește amploarea răspunsului imun prin crearea unui repertoriu mai puternic de anticorpi - un proces cunoscut sub numele de maturare a afinității”, se arată într-un articol publicat de Washington Post, care citează un studiu de laborator realizat pe a treia doză de Pfizer.
“Se crede că această extindere a protecției este motivul pentru care a treia doză este atât folositoare împotriva noii variante”, conform sursei citate.
Super-imunitatea se obține prin vaccin și boală
Acest număr mare de infectări nu a determinat autoritățile să ia măsuri suplimentare de protecție. Școlile nu vor fi închise, deși în multe clase, orele se desfășoară online din cauza numărului mare de cazuri înregistrate atât la elevi, cât și la profesori.
Faptul că nu se impun noi restricții e semnul că ne îndreptăm spre trecerea de la o situație pandemică, la una endemică, în care oamenii și virusul vor conviețui, dar fără a mai exista pericolul colapsului sistemului sanitar.
În țările în care vaccinarea acoperă peste 80% din populație, chiar dacă numărul de infectări cu Omicron e ridicat, spitalizările și decesele au rămas la cote reduse.
Marea Britanie și Danemarca sunt două țări europene care au anunțat ridicarea restricțiilor.
Din păcate, în România doar 41% din populație are două doze de vaccin, iar nimeni nu știe cât de mare va fi impactul acestui val pandemic.
Există tot mai multe indicii apărute în diverse studii că o persoană vaccinată care a trecut prin boală “dezvoltă o super imunitate”, care o va proteja și de viitoarele variante. Încă se strâng date pentru a confirma această teorie, validată doar parțial la această oră.
După doi ani, mii de români sunt încă afectați zilnic de pandemie. La problemele de sănătate se adaugă cele birocratice legate de testare, vaccinare, certificate, carantină, concedii medicale sau formulare de călătorie.