Legătura neașteptată între sport și rezistența la durere - studiu

Legătura neașteptată între sport și rezistența la durere - studiu

Persoanele active fizic rezistă mai bine la durere față de cele sedentare, dezvăluie un nou studiu, realizat pe 10.000 de adulți din Norvegia.

Cercetări anterioare, de mică anvergură, sugeraseră deja posibilitatea ca persoanele care fac sport regulat să sufere mai puțin de pe urma durerilor cronice. De data aceasta, un studiu amplu a fost realizat pe un eșantion generos de subiecți din Norvegia, iar concluzia a fost clară, relatează Medical Xpress.

Cercetători conduși de Anders Årnes, de la Spitalul Universitar din Norvegia de Nord, din Tromsø, au folosit date din două runde ale studiului Tromsø, una realizată din 2007 până în 2008 și cealaltă din 2015 până în 2016. Datele au inclus nivelurile de activitate fizică auto-raportate ale participanților și nivelurile lor de toleranță la durere, evaluate printr-un test ce a implicat scufundarea mâinii în apă rece.

ADVERTISING

A reieșit că participanții care au raportat că sunt activi fizic au avut o toleranță crescută la durere față de sedentari.

De asemenea, s-a observat că subiecții care au devenit activi fizic în a doua rundă a studiului, după ce în prima declaraseră că erau sedentari, și-au crescut și ei toleranța la durere, ceea ce înseamnă că, cel puțin din acest punct de vedere, nu e niciodată târziu să schimbăm taberele.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇