O tulpină dublu-mutantă de coronavirus îi îngrijorează pe medici: Viteza cu care s-a răspândit pe glob este impresionantă

O tulpină dublu-mutantă de coronavirus îi îngrijorează pe medici: Viteza cu care s-a răspândit pe glob este impresionantă

O nouă tulpină de Sars-CoV-2, care a fost mai întâi identificată în India, a ajuns și în California și a trezit multă îngrijorare în rândul specialiștilor în sănătate publică.

E poreclită ”tulpina dublu-mutantă”, pentru că a suferit nu una, ci două mutații în compoziția sa genetică.

Prima oară guvernul indian a anunțat că a descoperit această variantă de Sars-CoV-2 pe 24 martie. A fost identificată în cazul unui pacient din Maharashtra, a doua cea mai populată zonă din India, unde cel mai mare oraș e Mumbai. Deja acolo 15-20% din cazuri prezintă tulpina dublu-mutantă.

ADVERTISING

O zi mai târziu, pe 25 martie, laboratorul Universității Stanford a primit același rezultat, în urma secvenționării unei probe prelevate de la un pacient din San Francisco Bay Area.

”Pe 25 martie am primit acest rezultat și am fost uimiți să vedem că este aceeași tulpină despre care se vorbește în India. Viteza cu care s-a răspândit pe glob este impresionantă, dar și îngrijorătoare. Nu avem încă date despre cum se comportă cele două mutații împreună”, a declarat dr. Benjamin Pinsky, directorul Laboratorului de Virusologie Clinică de la Standford, citat de Los Angeles Times.

Pe lângă acest caz confirmat, există suspiciuni pentru încă șapte pacienți, din aceeași arie geografică.

ADVERTISING

Prima mutație este prezentă în ceea ce a devenit cunoscut drept tulpina californiană, considerată mai virală și despre care se crede că reduce imunitatea în cazul pacienților care au fost vaccinați.

A doua mutație e asemănătoare cu cele prezente în tulpinile din Africa de Sud, Brazilia sau New York. Și aceasta este periculoasă, pentru că îi dă virusului abilitatea de a fenta mecanismele sistemului imunitar, activat fie datorită vaccinului, fie pentru că pacienții au trecut prin boală.

”Există destule informații despre cele două mutații, dar luate individual. Ce nu știm e cum se comportă un virus care le are pe amândouă”, mai spune Pinsky.

ADVERTISING

Specialiștii insistă pe cât de important este să ne vaccinăm, pentru a ne ajuta sistemul imunitar și a opri ritmul de apariție a acestor mutații.

Unul dintre modurile în care ele iau naștere e când virusul ajunge într-un organism cu un sistem imunitar deficitar. El găsește acolo un mediu propice de a se dezvolta, pentru că sistemul imunitar nu acționează destul de rapid pentru a-l anihila.

Singurul mod de a opri crearea de noi tulpini este de a limita răspândirea.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇