Nu e nevoie să ne facem abonament la sală pentru a contracara orele de muncă petrecute pe scaun. Alternativa e surprinzătoare

Nu e nevoie să ne facem abonament la sală pentru a contracara orele de muncă petrecute pe scaun. Alternativa e surprinzătoare

Persoanele care stau în principal pe scaun la locul de muncă își cresc riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu mai mult de o treime, în comparație cu cei care nu petrec timpul așezați la job, indică un nou studiu. Și riscul de moarte timpurie crește considerabil. Există însă lucruri pe care le putem face pentru a anula acest ”rău”, fără a fi nevoie să devenim obsedați de sala de antrenament.

Pauzele în timpul muncii și activitățile din timpul liber pot contribui la atenuarea riscurilor asociate cu statul îndelungat pe scaun la locul de muncă, arată studiul publicat de JAMA Network Open.

ADVERTISING

Întrucât se cunosc destul de puține despre asocierea specifică a șederii profesionale prelungite cu rezultatele în materie de sănătate, în special în contextul unei activități fizice scăzute, cercetătorii au încercat să cuantifice riscurile pentru sănătate asociate cu șederea prelungită la locul de muncă și au determinat dacă un anumit prag de activitate fizică poate atenua acest risc.

Cercetarea de față a fost derulată pe aproape jumătate de milion de oameni din Taiwan, cu vârsta medie de 39 de ani. S-au colectat date privind șederea la locul de muncă, activitatea fizică în timpul liber, stilul de viață și parametrii metabolici.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe parcursul unei monitorizării de aproape 13 ani, 26.257 de subiecți au murit. Mai mult de jumătate (57%) dintre decese au avut loc la persoane care stăteau pe scaun în cea mai mare parte la locul de muncă.

Au fost înregistrate 5.371 de decese legate de bolile cardiovasculare, 60% dintre acestea survenind în grupul celor care stăteau pe scaun în cea mai mare parte a timpului.

După ce au fost ajustați factori precum vârsta, sexul, educația, fumatul, alcoolul și indicele de masă corporală (IMC), adulții care stăteau jos în cea mai mare parte la locul de muncă au avut un risc cu 16% mai mare de a muri din orice cauză și un risc cu 34% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu cei care nu stăteau jos la locul de muncă.

ADVERTISING

Adulții care au alternat în cea mai mare parte statul pe scaun la muncă cu pauze de ridicat în picioare nu au prezentat un risc crescut de mortalitate din toate cauzele, în comparație cu persoanele care în cea mai mare parte a timpului nu stăteau jos la locul de muncă, arată Newsday, care citează raportul.

În rândul adulților, cei care stăteau jos la locul de muncă, în cea mai mare a timpului, și care desfășurau zilnic o activitate de timp liber redusă (15 - 29 de minute) sau deloc (mai puțin de 15 minute), creșterea activității cu 15 și, respectiv, 30 de minute pe zi a redus riscul de mortalitate la un nivel similar cu cel al persoanelor inactive, dar care nu stăteau jos la locul de muncă.

Schimbările precum pauze mai frecvente, birouri la care se poate lucra în picioare, zone desemnate la locul de muncă pentru activitate fizică și beneficii precum abonamentul la sala de sport pot contribui la reducerea riscului, au conchis cercetătorii.

Ei indică faptul că mișcarea, oricât de simplă ar fi ea, nu trebuie subapreciată. Chiar și acțiunile simple, precum statul în picioare, au beneficii pentru inimă.

„Nu trebuie să ieșiți mâine să alergați la maraton. Doar ridicați-vă de câteva ori pe zi, mergeți câteva ture prin birou, urcați și coborâți treptele de câteva ori – faceți ceva mai mult decât faceți deja”, recomandă oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇